KRP: Vastaamo-tutkinnassa kaksi kotietsintää, tutkintamateriaalia jo kymmenien teratavujen edestä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

KRP: Vastaamo-tutkinnassa kaksi koti­etsintää, tutkintamateriaalia jo kymmenien teratavujen edestä

Keskusrikospoliisi kertoo Vastaamo-tutkinnan etenemisestä. Alkuvaiheessa tehtiin kaksi kotietsintää. Nyt tutkinta keskittyy valtavan datamassan läpikäyntiin ja kansainväliseen yhteistyöhön.

Poliisilla on Vastaamo-tutkintamateriaalia kymmenien teratavujen verran.

21.12.2020 12:48

Poliisi on tehnyt Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron ja kiristyksen tutkinnan aikana kaksi kotietsintää. Etsinnät tehtiin tutkinnan alkuvaiheessa Etelä-Suomessa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen kertoo Ilta-Sanomille, että toimenpiteellä haluttiin sulkea pois asioita, jotka tulivat julki tutkinnan alkuvaiheessa.

Joidenkin niin sanottujen valkohattuhakkerien tekemien selvitysten mukaan kiristäjän jättämät jäljet olisivat viitanneet eteläiseen Suomeen ja mahdollisesti kaksikielisyyteen.

– Eri keskustelualustoilla oli Suomeen liittyviä ip-osoitteita [laitteen internetissä yksilöiviä osoitteita]. Suljimme nämä tutkinnassa pois, Leponen sanoo.

Leposen mukaan etsinnöissä ei tullut ilmi asioita, jotka olisivat yhdistäneet etsinnän kohteet Vastaamoon.

Etsinnät olivat erityisiä, eli ne tehtiin yhteistyössä etsintävaltuutetun kanssa. Laki vaatii erityismenettelyä, kun etsinnässä voi paljastua erityisen arkaluonteista materiaalia, kuten potilastietoja.

Leponen ei ota kantaa siihen, onko poliisilla tällä hetkellä nimettyjä epäiltyjä. Selvityksessä on myös se, onko kahden tietomurron ja kiristyksen takana sama taho. Myös sitä tutkitaan, onko kahden Vastaamoon tapahtuneen tietomurron tekijä sama.

Muita pakkokeinoja, kuten kiinniottoja, ei ole Leposen mukaan tutkinnassa käytetty.

Poliisi tekee parhaillaan Vastaamo-tutkintaa kotimaassa sekä ulkomaisten poliisiviranomaisten kanssa. Eniten yhteistyötä tehdään Europolin kanssa.

Suomessa poliisi käy läpi eri palveluntarjoajilta takavarikoimaansa aineistoa, jota on Leposen mukaan kymmeniä teratavuja ja se koostuu ”erilaisesta datasta”.

Aineiston kokoa voi hahmottaa siten, että yhden teratavun kokoista tietokoneen tai puhelimen massamuistia voi pitää varsin kookkaana. Yhteen teratavuun mahtuu noin 6,5 miljoonaa sivua Office-muodossa olevia asiakirjoja, 250 000 – 300 000 korkealaatuista valokuvaa tai 500 tunnin edestä teräväpiirtotasoista videomateriaalia.

– Se on mahdoton määrä. Koska koko aineistoa ei ole käyty vielä läpi, kriittinen näyttö voi löytyä myöhemmässä vaiheessa, Leponen sanoo.

IS:n tietojen mukaan aineistossa on ainakin verkkosivujen kävijätietoja sekä ohjelmakoodia, jota kiristäjä tuli jakaneeksi mahdollisesti vahingossa laitettuaan koko Vastaamon tietokannan ladattavaksi muutaman tunnin ajaksi pimeässä verkossa olleille Tor-sivuilleen.

Poliisi saa edelleen jonkin verran vihjeitä yleisöltä, mutta niiden määrä on vähentynyt alun piikin jälkeen.

Toisessa tutkintahaarassa keskusrikospoliisi selvittää sitä, ovatko Vastaamon työntekijät syyllistyneet laiminlyönteihin potilastietokannan suojelussa. Leposen mukaan epäiltyjä on ”alle 10”. Esitutkintamateriaalin laajuuden vuoksi tutkinta kestänee vielä kuukausissa mitattavan ajan.

Vastaamon irtisanottu toimitusjohtaja Ville Tapio kiisti osan häntä vastaan esitetyistä syytteistä amerikkalaislehti Wiredin haastattelussa.

Ville Tapio ei muuten ole esiintynyt julkisuudessa Vastaamo-murron julkitulon jälkeen. Hän on jättänyt viime viikolla käräjäoikeuteen kirjallisen vastauksen Psykoterapiakeskus Vastaamon nykyisen omistajan eli Intera Partners Oy:n holding-yhtiö PTK Midco Oy:n jättämään turvaamistoimihakemukseen.

Vastaamon nykyinen omistaja käynnisti lokakuussa turvaamistoimenpiteet Ville Tapiota sekä tämän vanhempia kohtaan. Omaisuutta takavarikoitiin lähes 10 miljoonan euron edestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?