Adobe julkaisi viimeisen aikataulun mukaisen päivityksen Flash Player -ohjelmistolle - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Melkein jokaisesta pc:stä löytyneen ohjelman tarina päättyy – kehittäjä käskee poistamaan heti

Adobe julkaisi viimeisen aikataulutetun päivityksensä ja muistokirjoituksen Flash Player -ohjelmistolle.

Flash Playerin asennuksen yhteydessä tuputettiin myös McAfeen tietoturvaohjelmaa. Tämä saattoi aiheuttaa ongelmia, jos koneessa oli jo virustutka.­

11.12.2020 7:00

Vuonna 1996 alkunsa saanut ja takavuosien internetiä rikastuttanut Flash Player -ohjelmisto on viimein tiensä päässä. Lukuisissa mainoksissa, peleissä ja muussa multimediaa tarjoavassa sisällössä käytetty ohjelmisto sai tiistaina viimeisen aikataulun mukaisen päivityksensä.

Kehittäjä Adobe julkaisi päivityksen ohessa pienen muistokirjoituksen ohjelmalleen, joka on jo laajasti hävitetty selaimista ja päätelaitteista. Yhtiö sanoo olevansa ylpeä kahdesta viime vuosikymmenestä, joiden aikana Flashilla oli merkittävä rooli internetin sisällön kehittymisessä.

Flashin ongelmaksi nousi sen suosio verkkorikollisten ja valtiollisten hyökkääjien keskuudessa. Ohjelmistosta korjattiin useita haavoittuvuuksia vasta sen jälkeen, kun niihin oli hyökätty. Flashia on jo vuosien ajan pidetty erittäin turvattomana ohjelmana, jonka käyttöä tulisi välttää.

Adoben päivityksestä käyttämä termi ”aikataulun mukainen” viittaa siihen mahdollisuuteen, että yhtiö julkaisee Flashille vielä aikataulun ulkopuolisia hätäkorjauksia jos tarvetta ilmenee. Microsoft toimi samoin sen jälkeen, kun Windows XP:n tuki lakkasi vuonna 2014.

Adobe sanoo Flashin tuen lakkaavan vuodenvaihteessa. Lisäksi Adobe estää Flash-sisällön ajamisen Flash Playerissa 12. tammikuuta alkaen ensi vuonna.

– Adobe suosittelee vahvasti kaikkia käyttäjiä poistamaan Flash Playerin välittömästi järjestelmiensä suojelemiseksi, muistokirjoituksessa sanotaan.

Adobe voi esittää muistutuksia Flash Playerin poistamiseksi tietokoneissa, joissa ohjelma yhä on. MSPoweruserin mukaan Microsoft on julkaisemassa käyttäjille päivitystä, joka poistaa Flashin Windows 10:stä.

Flash on saattanut jäädä tietokoneeseen vahingossa, vaikka sitä ei olisi enää aikapäiviin käyttänyt. Windows 10 -käyttäjät voivat yksinkertaisesti odottaa Microsoftin päivitystä, joka poistaa Flashin mikäli se koneesta löytyy.

Voit poistaa Flashin myös itse. Avaa Windowsin asetukset vasemman alakulman aloitusnapin takaa (hammasratas) ja valitse sitten Sovellukset. Etsi tästä listasta kaikki mahdolliset ohjelmat, jotka alkavat nimellä Adobe Flash. Siellä voivat näkyä paitsi Flashin itsenäiset asennukset, myös sen selainliitännäiset. Paina jokaisen kohdalla Poista asennus, ja seuraa ruudun ohjeita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?