Kiristysjengit alkoivat soittaa yrityksille, jos ne eivät maksa lunnaita - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Verkkorikosten viheliäinen muoto pahenee: Kiristäjä soittaa uhrilleen

Kiristyskoplat ovat alkaneet soittaa uhrien perään, jos nämä yrittävät selvitä ilman lunnaiden maksamista. Asiasta kertoo ZDNet.

Kiristyshyökkäyksiä yrityksiin tekevät verkkorikolliset soittelevat nykyään myös perään.­

8.12.2020 7:00

Yrityksiä jahtaavat kiristysjengit ovat ottaneet uuden aseen käyttöönsä, ZDNet kertoo. Muun muassa tietoturvayhtiöt Arete Incident Response ja Emsisoft kertovat, että nyt konnat ovat alkaneet soittaa uhreilleen lisätäkseen painetta lunnaiden maksamiseen.

Yllättäviä soittoja yritysten puhelimiin voi tulla esimerkiksi, jos rikolliset epäilevät uhrinsa yrittävän selvitä kiristysohjelman lukitsemien tietojen palauttamisesta varmuuskopioidensa avulla. Yhdessä tapauksessa yritykseen soitettiin varoittamalla yhteistyöstä auttavan it-yrityksen kanssa ja antivirusohjelmiston asentamisesta. Soittaja sanoi, että siitä ei ole apua, ja yrityksen pitäisi lopettaa ajan tuhlaaminen ja maksaa.

Soittoja on tehty ainakin Sekhmet-, Maze-, Conti- ja Ryuk-koplien suunnalta. Näistä kaksi ensimmäistä eivät ole enää toiminnassa. Kaikkien soittojen taustalla vaikuttaa olevan sama rikollisten käyttämä call center, josta voidaan soittaa vahvalla korostuksella. Tässä mielessä tilanne muistuttaa Suomessakin voimakkaasti esiintyneitä teknisen tuen huijauspuheluja.

Kyberhyökkäykseen perustuva kiristys on tuttua Suomessa varsinkin Vastaamon raa'an ja tavallisia ihmisiäkin koskettaneen tapauksen jälkeen. Aikaisemmin kiristäjät tyytyivät salaamaan tietokoneen tiedot luvaten niiden avaamista lunnaita vastaan. Viime aikoina on yleistynyt uhkaus levittää varastettuja tietoja ulkopuolisille, jos yritys ei maksa.

Lunnaita ei koskaan pitäisi maksaa jo pelkästään sen takia, että siihen sortuneet yritykset joutuvat todennäköisemmin uudestaan kiristyksen kohteeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?