KRP: Tässä ovat Vastaamo-kiristyksen päätutkintalinjat - Tietoturva - Ilta-Sanomat

KRP: Tässä ovat Vastaamo-kiristyksen päätutkintalinjat

Keskusrikospoliisi käy yhä läpi valtavia datamääriä, joista etsitään Vastaamo-kiristäjän jättämiä jälkiä. KRP saa edelleen arvokkaita vihjeitä yleisöltä.

Vastaamon tietomurrossa vietiin tuhansien suomalaisten potilastietoja. Tutkinta keskittyy tällä hetkellä suurten datamassojen analysointiin.­

7.12.2020 10:16

Keskusrikospoliisi jatkaa Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron tutkintaa intensiivisesti. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen kertoo tutkintaa tehtävän suurella prioriteetilla, vaikka poliisityö ei tällä hetkellä julkisuuteen näykään.

– Työtä talon sisällä tehdään kiivaaseen tahtiin. Tutkinta on hyvin resursoitu ja siihen panostetaan, Leponen sanoo.

Pääosa tutkinnasta koostuu suurten datamassojen läpikäynnistä. Tähän kuuluu esimerkiksi verkkosivujen kävijätietoja ja muita kiristäjän verkkoon jättämiä jälkiä. Materiaalia on monelta taholta.

– Aineiston analysointi ja näytön hankkiminen on päällimmäisenä työn alla. Sitä on valtavasti.

Leponen ei kommentoi, onko poliisilla nimettyjä epäiltyjä henkilöitä.

Tutkintalinjoja on useita, ja niiden määrä vaihtelee uusien löydösten myötä. Päätutkintalinjat ovat itse tietomurron ja kiristäjän yhteys sekä Vastaamon kiristäjän ja yksittäisten uhrien kiristäjän yhteys.

Myös Vastaamon henkilökunnan tai johdon mahdollista syyllistymistä rikokseen tutkitaan yhä. Poliisi selvittää, onko Vastaamo vastannut potilastiedoistaan riittävän huolellisesti.

Keskusrikospoliisi saa edelleen yleisövihjeitä.

– Kyllä niitä yhä edelleen mukavasti tulee, ja ne ovat erittäin arvokkaita, Leponen toteaa.

Vapaaehtoiset tietoturva-asiantuntijat, valkohattuhakkerit sekä monet yritykset ovat jakaneet omien selvitystensä tuloksia poliisille aktiivisesti. Leposen mukaan tutkijat joutuvat arvioimaan tämän aineiston suhteen, voiko sitä hyödyntää tutkinnassa. Poliisi ei pysty antamaan toimeksiantoja ulkopuolisille tutkijoille.

– Voimme käyttää ainoastaan aineistoa, joka on hankittu poliisin toimivaltuuksilla. Tämän vuoksi emme voi juurikaan toimeksiantoja tehdä. Tietoturvayhtiöt tai yksittäiset toimijat tarjoavat meille löydöksiään, Leponen sanoo.

– Meidän on joka kerta pohdittava, voimmeko hyödyntää sitä esitutkinnassa. Onko se hankittu sellaisilla keinoilla, joilla poliisi voisi sen itse hankkia?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?