Postnord varoittaa huijausviesteistä - Black Friday on otollista aikaa huijareille - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Ole tarkkana – huijarille on täydellinen hetki iskeä Black Fridayn aikaan

Black Fridayn lähetys- ja saapumisilmoitusten joukossa saattaa olla myös huijausviestejä.

Postnordin nimissä on nähty huijauksia Suomessa jo aiemmin.

27.11.2020 13:10

Verkkohuijarit saattavat iskeä tämän vuoden Black Fridayn jälkimainingeissa. Suuri osa vuoden suosituimman ostospäivän myynnistä on siirtynyt verkkoon koronavirusepidemian myötä, mikä mahdollistaa pakettilähetyshuijaukset.

Länsinaapurissa tätä on jo ehditty nähdä. Kaspersky Labin tietoturva-asiantuntija David Jacoby kertoo Aftonbladetille erittäin aidontuntuisesta huijauksesta, joka tulee Postnordin nimissä.

Hyvällä ruotsilla muotoillussa huijausviestissä kerrotaan, että lähetyksessä on puutteelliset osoitetiedot. Viestissä oleva linkki vie hyvin paljon Postnordin sivuja muistuttaville verkkosivuille, joiden lopullinen tarkoitus on saada käyttäjä syöttämään maksukorttinsa tiedot.

Suomessa on yritetty jo aiemmin useita huijauksia Postnordin nimissä. Lisäksi Ruotsissa nähdyt huijaukset rantautuvat usein Suomeen pienellä viiveellä.

Suomen Postnord varoitti eilen, että parhaillaan menossa on aiemmin nähtyjen kaltainen kampanja, jossa ihmisille lähetetään sekä teksti- että sähköpostiviestejä, joissa ilmoitetaan ”puutteellisesta maksusta”. Viesteihin ei tule reagoida eikä niissä olevia linkkejä tule klikata.

Suuret ostokampanjat ovat otollinen hetki huijareille iskeä. Kun huijausviesti saapuu oikeaan aikaan vastaanottajan odottaessa todellista lähetystä ja ollessa mahdollisesti kiireessä, voi huijausviestiin haksahtaa helposti. Ahkera verkko-ostaja saa myös Black Fridayn aikaan paljon saapumisilmoituksia, ja aitojen sekaan eksynyt huijausviesti saattaa mennä läpi.

Jos et ole viestin lähettäjästä varma, viestiin kannattaa suhtautua huijausyrityksenä. Silloin myöskään mitään siinä olevia linkkejä ei kannata klikkailla.

Jos viestissä on lähetyksen seurantanumero, kannattaa tarkistaa pakettipalvelun verkkosivujen omalla hakutoiminnolla, antaako se tietoja lähetyksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?