Marylandin yliopisto käytti robotti-imurin laseria äänen tallentamiseen - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Pelottava löydös: Robotti-imuri salakuuntelee 90 % tarkkuudella – vaikkei siinä ole mikrofonia

Tutkijoiden hämmästyttävä saavutus tekee näkyväksi huonosti tunnetun arjen uhkan.

Tutkimuksessa robotti-imuri sijoitettiin tavallista huonetta mukailevaan ympäristöön.

23.11.2020 7:00

Elämäämme täyttävät lisääntyvästi erilaiset älylaitteet robottipölynimureista älypuhelimiin. Mitä jos ne voisi hakkeroida salakuuntelulaitteiksi vaikkei niissä ole edes mikrofonia?

Amerikkalaisen Marylandin yliopiston toteuttamassa ja Singaporen opetusministeriön osittain rahoittamassa tutkimuksessa havaittiin, että suositut kotien robotti-imurit voidaan hakkeroida etähallittavina mikrofoneina käyttämällä niiden laseriin perustuvaa lidar-tutkaa.

Yliopiston tiedotteen mukaan robotti-imurin suunnistamiseen käyttämä laser pystyttiin valjastamaan tunnistamaan ääniaaltojen värähtelyä, kun ne kimposivat koehuoneeseen laitetuista tavaroista, kuten roskapöntöstä tai pahvilaatikosta.

Tällä tavalla kerätystä informaatiosta pystyttiin tunnistamaan ihmisäänen luettelemat numerot 90 prosentin tarkkuudella. Television soundbarin toistamat televisio-ohjelmat tunnistettiin yli 90 prosentin tarkkuudella.

Tiedotteessa ei sanottu, kuinka imuri hakkeroitiin ja miten monimutkaisesta toimenpiteestä on kysymys. Tutkijat kuitenkin varoittavat, että mikä tahansa vastaavaa teknologiaa käyttävä laite voidaan potentiaalisesti manipuloida vakoilemaan ääntä ilman mikrofonia. Näihin lukeutuvat infrapunaa käyttävät älypuhelimet tai liiketunnistimet.

Muissa alan tutkimuksissa on aiemmin havaittu, että tavallisia kuulokkeita voi käyttää ympäristön vakoiluun. Israelilaistutkimuksessa tietokoneen ympäristöä salakuunneltiin kuulokkeiden kautta ilman mikrofonia tulkitsemalla ilman värähtelyä ja muuttamalla se ääneksi.

– Me toivotamme nämä laitteet tervetulleiksi koteihimme, emmekä ajattele asiaa. Mutta olemme näyttäneet toteen, että vaikka näissä laitteissa ei olisi mikrofoneja, voimme muokata niiden navigointiin käyttämät järjestelmät salakuuntelemaan keskusteluja ja potentiaalisesti paljastamaan yksityistä tietoa, sanoo Marylandin yliopiston apulaisprofessori Nirupam Roy tiedotteessa.

Roy näkee viime kädessä uhkana myös tavallisten ihmisten profiloinnin esimerkiksi vaalivaikuttamista tai hyvin uskottavaa tietojen kalastelua varten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?