KRP: Vastaamo-kiristäjästä satoja vihjeitä – tapauksesta jo 25 000 rikosilmoitusta - Tietoturva - Ilta-Sanomat

KRP: Vastaamo-kiristäjästä satoja vihjeitä – tapauksesta jo 25 000 rikosilmoitusta

Kiristäjän jäljittämisen ohella poliisi tutkii, täyttääkö Vastaamon toiminta rikoksen tunnusmerkit.

Rikoskomisario Marko Leposen mukaan Vastaamo-tutkinta etenee koko ajan.­

5.11.2020 15:01

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoon liittyvä kiristys tuli julkiseksi keskiviikkona 21. lokakuuta eli runsaat kaksi viikkoa sitten. Anonyymi kiristäjä vaati ensin lunnaita Vastaamolta, ja kolme päivää tämän jälkeen joko sama taho tai asiakastietoja hallussaan pitävä toinen henkilö kiristi Vastaamon asiakkaita henkilökohtaisilla sähköpostiviesteillä.

Tutkinnasta vastaava keskusrikospoliisi kertoi sunnuntaina 25.10, että tutkinta-alue on koko maapallon kokoinen ja tutkintalinjoja on useita.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen keskusrikospoliisista kertoo nyt, että tutkinnassa on edistytty koko ajan, mutta poliisi toimii rauhassa ja huolellisesti kootakseen pitävää näyttöä. Samalla selvityksessä on asianomistajien eli Vastaamon asiakkaiden kokonaismäärä ja heidän oikeuksiensa turvaaminen.

Poliisi sanoo vaikenevansa yksityiskohdista tutkinnan aikana. Leponen ei kerro, onko tutkinnassa jo nimetty epäiltyjä.

– Teemme sitä [tutkintaa] koko ajan kovaa vauhtia ja pyrimme löytämään jälkiä tekijän tunnistamiseksi.

Tutkinnan mittakaava on suuri. Leponen sanoo keskusrikospoliisin keskittäneen siihen paljon osaamista, minkä lisäksi paikallispoliisin osaamista on hyödynnetty.

Vastaamo-murrosta on tehty tähän mennessä noin 25 000 rikosilmoitusta, ja paikallispoliisit kirjaavat yhä ilmoituksia järjestelmään. Poliisi on kertonut tutkivansa asiaa törkeänä tietomurtona, törkeänä kiristyksenä sekä törkeänä yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä.

Kiristäjän ohella monien suuttumus kohdistuu Vastaamoon, jota on arvosteltu leväperäisestä tietoturvasta. Moni on väläytellyt rikosilmoituksen tekemistä Vastaamon toiminnasta.

Leposen mukaan tutkinnassa selvitetään toimivaltaisten valvontaviranomaisten kanssa yhteisymmärryksessä myös, onko Vastaamo hoitanut tietoturvansa säännösten mukaisesti ja täyttääkö sen toiminta rikoksen tunnusmerkistön.

– Samalla selvitellään sitä, onko mahdollisesti henkilöitä, joita tulee epäillä rikoksesta.

Poliisi on saanut yleisövihjeitä poikkeuksellisen paljon, ja niitä tulee yhä. Niiden kokonaismäärä liikkuu Leposen mukaan sadoissa. Tutkinnanjohtaja toistaa aiemmat kiitoksensa niille, jotka ovat lähettäneet vihjeitä poliisille.

– Tässä iso kiitos täytyy jakaa kaikille yleisövihjeitä lähettäneille. Että he ovat jakaneet tiedot poliisille, eivätkä levitelleet löydöksiään internetissä.

Poliisi ei ole näillä näkymin aikeissa tiedottaa asiasta lisää aivan lähiaikoina.

– Olisi kiva, että meillä olisi jotain sanottavaakin siihen tiedotteeseen. Tutkinta on kuin maratonjuoksu, eli se voi kestää pitkäänkin. Mikäli löytöjä tai vihjeitä tulee, tutkinta saattaa ottaa aimo harppauksen eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?