Yhdysvalloissa kiristäjät hyökkäsivät kuuteen sairaalaan yhden päivän aikana - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Karmea saldo yhdelle päivälle: Kiristäjät iskivät 6 sairaalaan

Verkkokiristyksen iljettävä muoto on yleistynyt Yhdysvalloissa ja vaarantaa ihmishenkiä.

Kiristysohjelmaiskut lisääntyvät jatkuvasti. Kohteet vaikuttavat olevan yhtä useammin sairaaloita.­

2.11.2020 11:20

Itäeurooppalaiset rikolliset hyökkäävät kymmeniä yhdysvaltalaisia sairaaloita vastaan kiristysohjelmilla, Reuters kertoi viime viikolla. Uutistoimiston mukaan liittovaltion poliisi FBI tutkii hyökkäyksiä, jotka ovat kohdistuneet ainakin Oregonin, Kalifornian ja New Yorkin osavaltioihin.

Erään uhriksi joutuneen sairaalan lääkäri kertoi sairaalan toimivan paperin varassa, eikä potilaita ole mahdollista siirtää muualle lähimmän toisen sairaalan ollessa liian kaukana. Asiantuntijoiden mukaan hyökkäysten takana on todennäköisesti Wizard Spider- tai UNC 1878 -nimellä tunnettu rikollisryhmä. Vaarana on sairaaloiden toiminnan häiritsemisen lisäksi ihmishenkien menetys.

– UNC 1878 on yksi röyhkeimmistä, sydämettömimmistä ja häiritsevimmistä hyökkääjistä, mitä olen nähnyt urani aikana, tietoturvayritys Mandiantin korkea johtaja Charles Carmakal toteaa.

Potilaiden kuolema ei ole enää pelkkä uhka. Saksassa yksi ihminen kuoli äskettäin erillisen kiristyshyökkäyksen seurauksena. Tässä tapauksessa on mahdollista, että sairaala joutui uhriksi vahingossa.

Sen sijaan Yhdysvalloissa hyökkäykset sairaaloihin vaikuttavat olevan tahallisia ja ennenkuulumattoman yleisiä. Pelkästään yhden päivän aikana hyökättiin kuutta eri sairaalaa vastaan, vaikka esimerkiksi maailmalla tunnettu suomalainen tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen on vedonnut jättämään sairaalat rauhaan.

Yhdysvalloissa on käytetty Ryuk- ja Trickbot-kiristysohjelmia sairaaloiden tietokoneiden lukitsemiseen. Reutersin uutinen ei eritellyt, millaisia lunnasvaatimuksia sairaaloille on esitetty tietokoneiden palauttamiseksi käyttöön.

Suomessa meneillään oleva Vastaamon kiristystapaus on eräältä osin vielä Yhdysvalloissakin nähtyjä julmempi. Psykoterapiakeskuksen kiristäjä on julkaissut potilastietoja ja lähettänyt kiristysvaatimuksia yrityksen lisäksi potilaille itselleen.

Varastettujen tietojen julkaisulla uhkaaminen on yleistyvä trendi kiristysohjelmien kohdalla. Lienee vain ajan kysymys, ennen kuin sairaalakiristäjät ryhtyvät toimimaan samoin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?