Vastaamon kiristäjä aktivoitui viime yönä – siirsi lunnasrahat itselleen - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Vastaamon kiristäjä aktivoitui viime yönä – siirsi lunnasrahat itselleen

Ainakin 14 ihmistä on maksanut lunnaat suoraan kiristäjälle.

Psykoterapiakeskus Vastaamoa kiristävä verkkorikollinen on aktivoitunut.­

29.10. 13:03 | Päivitetty 29.10. 14:34

Psykoterapiakeskus Vastaamoa kiristävä verkkorikollinen on aktivoitunut, kertoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen Ilta-Sanomille.

F-Securella on tiedossa 14 bitcoin-lompakkoa, johon yksittäiset Vastaamon asiakkaat ovat maksaneet lunnaita. Nämä lompakot tyhjennettiin viime yönä kello 3 aikaan.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Hyppönen pyysi eilen lunnaat maksaneilta Vastaamon asiakkailta tietoja näiden bitcoin-lompakoista. Vaikka rahansiirrot ovat anonyymejä, rahan liikkeitä on mahdollista seurata.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo Ilta-Sanomille, että Psykoterapiakeskus Vastaamoa kiristävä verkkorikollinen on aktivoitunut.­

Lauantaina lähetetyssä kiristysviestissä vaadittiin Vastaamon asiakkailta 200 euron edestä lunnaita 2 vuorokauden sisään. Mikäli tätä ei maksettaisi, summa nousisi 500 euroon. Maksu tuli tehdä bitcoineina, ja kaikille kaikille viestin vastaanottajille luotiin tätä varten oma bitcoin-lompakko. Kahden vuorokauden deadline umpeutui tiistai-iltana.

Ei ole tiedossa, paljonko kiristysviestejä lähetettiin Vastaamon asiakkaille. Niiden takana oletetaan olevan sama taho, joka kiristi tietokannalla alun perin Vastaamoa. Asiasta ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta.

F-Secure ei kerro, siirtyikö kaikkien 14 maksajan rahat samaan bitcoin-lompakkoon. Hyppönen sanoo yhtiön seuraavan rahavirtoja silmä kovana.

Hyppönen sanoo F-Securen saaneen yhteydenotot 50 ihmiseltä, joista 40 ei pystynyt siirtämään rahoja kiristäjälle. Syynä on ilmeisesti se, että kiristäjän nimeämä Bittiraha-palvelu ei suostunut siirtämään rahoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?