Vastaamon ex-toimitusjohtaja Ville Tapio kiistää tietäneensä vuoden 2018 tietomurrosta: ”Nähtävästi inhimilliset virheet ketjuuntuivat” - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Vastaamon ex-toimitusjohtaja Ville Tapio kiistää tietäneensä vuoden 2018 tietomurrosta: ”Nähtävästi inhimilliset virheet ketjuuntuivat”

Ville Tapion mukaan hänellä on ollut kielto kommentoida asiaa julkisesti.

Psykoterapiakeskus Vastaamon toimitusjohtajan tehtävistä vapautettu Ville Tapio kiistää tietäneensä aiemmin Vastaamon ensimmäisestä tietomurrosta.

26.10.2020 21:01 | Päivitetty 26.10.2020 21:58

Psykoterapiakeskus Vastaamon toimitusjohtajan tehtävistä vapautettu Ville Tapio kiistää tietäneensä aiemmin Vastaamon ensimmäisestä tietomurrosta. Tapion mukaan tietomurto, jonka ajankohdaksi epäillään marraskuuta 2018, paljastui hänelle vasta Nixun tutkimuksen pohjalta lokakuussa 2020.

Tapio kommentoi asiaa maanantai-iltana julkaisemassaan julkisessa Facebook-päivityksessä.

– Marraskuun 2018 tietovuoto ja siihen johtaneet virheet paljastuivat minulle vasta Nixun tutkimuksen pohjalta lokakuussa 2020. Tapahtuneen tarkempien selvitysten ja kommenttien aika tulee myöhemmin. Tällä hetkellä on tärkeämpää keskittyä uhrien auttamiseen. Olen syvästi pahoillani vastaamolaisten ja heidän asiakkaidensa puolesta, Tapio kommentoi päivityksessä.

Tapio kertoo kantavansa Vastaamon tuolloisena toimitusjohtajana osaltaan vastuun tapahtumista.

– Yhtiön valmistellessa viimeiset kaksi viikkoa irtisanomistani, minulla on ollut kielto kommentoida asiaa julkisesti. Toimitusjohtajana yksi tehtävistäni oli järjestää palvelut turvallisesti. Sitä minulla oli palkattuna toteuttamassa itseäni taitavammaksi arvioimani ammattilaiset. Nähtävästi inhimilliset virheet ketjuuntuivat. Toimitusjohtajana kannan osaltani vastuun tapahtumista, hän kirjoittaa.

Psykoterapiakeskus Vastaamon toimitusjohtaja Ville Tapio on vapautettu tehtävästään.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin maanantaina, että psykoterapiakeskus Vastaamon toimitusjohtaja mahdollisesti pimitti tiedon yhtiön palvelimille tehdystä tietomurrosta yli puolentoista vuoden ajan. Asiasta kertoi Vastaamon hallituksen puheenjohtaja Tuomas Kahri.

Kahrin mukaan tietoturvayhtiö Nixun tekemässä selvityksessä on käynyt ilmi, että Vastaamoon kohdistui myös toinen tietomurto. Tämä tapahtui maaliskuussa 2019. Kahrin mukaan vaikuttaa ilmeiseltä, että tässä kohtaa yhtiön toimitusjohtaja on ollut tietoinen tietomurrosta ja saanut tietoonsa Vastaamon tietoturvapuutteet.

Vastaamo kertoo tiedotteessa, että maaliskuussa 2019 toteutettu hyökkäys sai Vastaamon korjaamaan asiakastietojärjestelmän suojauksessa olleen puutteen ja tekemään muita tietojärjestelmiä suojaavia toimenpiteitä.

– Tuossa kohtaa on hyvin todennäköistä, että asiasta on toimitusjohtaja tiennyt, Kahri kertoi IS:lle aiemmin maanantaina.

Toimitusjohtaja Ville Tapio ei ottanut maanantaisessa Facebook-postauksessaan kantaa Kahrin mainitsemaan maaliskuun 2019 tietomurtoon tai siihen, onko hän ollut jälkimmäisestä murrosta aiemmin tietoinen.

Vastaamon hallituksen puheenjohtaja Tuomas Kahri.

Vastaamo vaihtoi omistajaa kesäkuussa 2019. Intera Partners osti Vastaamon osake-enemmistön. Kahrin mukaan toimitusjohtaja ei kertonut tietomurrosta uusille omistajille.

Kahri ilmoitti aiemmin Ilta-Sanomille, että Vastaamon toimitusjohtajana sen perustamisesta asti toiminut Ville Tapio on vapautettu tehtävistään. Tapio on ollut sivussa tehtävistään nyt noin puolentoista viikon ajan. Varsinainen irtisanominen tapahtui tänään maanantaina.

Vastaamo kertoi maanantaina, että kyberturvayhtiö Nixun asiantuntijoiden tekemien selvitysten perusteella vaikuttaa todennäköiseltä, että Vastaamon asiakastietokannan varastamiseen johtanut tietomurto on tapahtunut marraskuussa 2018.

Kyberturvayhtiö Nixu Corporationin toimitiloja Espoossa kuvattuna huhtikuussa 2016.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?