Monet tahot tarjoavat nyt tukea tietomurron ja kiristyksen uhreille – ota yhteyttä, jos tarvitset apua - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Monet tahot tarjoavat nyt tukea tietomurron ja kiristyksen uhreille – ota yhteyttä, jos tarvitset apua

Keskusteluapua on tarjolla myös viikonloppuna.

Muun muassa Rikosuhripäivystys, Suomen mielenterveys ry ja kirkko tarjoavat keskusteluapua.­

25.10.2020 9:13

Ainakin nämä tahot tarjoavat keskusteluapua:

  • Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–pe kello 9–20 ja ruotsiksi kello 12–14. Puhelu on maksuton.

  • Suomen mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 suomeksi 24/7. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Soittajan numero ei näy päivystäjälle.

  • Suomen mielenterveys ry: kriisipuhelimen ruotsinkielinen linja päivystää numerossa 09 2525 0112 ma ja ke klo 16–20 sekä ti, to ja pe klo 9-13. Soittaa voi myös englanniksi.

  • Suomen mielenterveys ry:n kriisipuhelimen arabiankielinen linja päivystää numerossa 09 2525 0113 ma ja ti klo 11–15, ke klo 13–16 ja klo 17–21 sekä to klo 10–15. Soittaa voi myös englanniksi.

  • Kirkon keskusteluavun palveleva puhelin 0400 221180 on avoinna joka ilta klo 18 –24. Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksen mukaisen hinnan (pvm/mpm).

  • Psykiatriakeskus Vastaamon kriisipuhelin 044 4141997 on sunnuntaina auki kello 10–21.

Psykiatriakeskus Vastaamoon kohdistunut tietomurto ja siihen liittyvä tietovuoto sekä kiristys on koskettanut ja järkyttänyt monia suomalaisia.

Poliisi tiedotti lauantai-iltana, että Vastaamon tietomurron uhreiksi joutuneille yksityishenkilöille on lähetetty myös kiristyssähköposteja, joissa lähettäjä on uhannut paljastaa yksityishenkilöiden tietoja.

Poliisi on kehottanut kiristysviestin saaneita tekemään sähköisen rikosilmoituksen asuinpaikkakunnan poliisille ja lisännyt, ettei kiristyssähköposteihin liittyen tule ottaa yhteyttä hätäkeskukseen.

Tietomurto ja arkaluontoisten tietojen päätyminen verkkorikollisten käsiin on herättänyt huolen siitä, miten uhrit selviytyvät tilanteessa, ja mistä uhrit saavat välitöntä tukea ja kriisiapua.

Viikonloppuna useampi taho on ilmoittanut tarjolla olevasta keskusteluavusta.

Esimerkiksi Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo kertoo Twitterissä, että sunnuntaina kaikissa Suomen seurakunnissa järjestetään jumalanpalvelus. Tämän yhteydessä uhrien on mahdollisuus tavata kirkon työntekijöitä ja saada apua.

– Jokainen terapiassa käynyt voi eläytyä uhrien huoleen ja ahdistukseen. Huomenna kaikissa Suomen seurakunnissa on jumalanpalvelus. Sen yhteydessä on mahdollisuus tavata kirkon työntekijöitä ja saada apua. Heti voi olla yhteydessä puhelimitse, Laajasalo twiittasi lauantai-iltana.

Myös Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala kertoi, että uhreille on tarjolla tukea.

– Pistin Paavalin seurakunnan papeille äsken tiedon, että pidetään puhelimet auki, jos joku haluaa ja tarvii tukea sekä keskusteluapua luottamuksellisesti tähän Vastaamon tietomurtoon liittyen. Oma numeroni on 0504339898, Kanala twiittasi lauantai-iltana.

Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter kertoo niinikään Twitterissä, että Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin tarjoaa anonyymia keskusteluapua vaikeassa elämäntilanteessa. Suomenkielinen linja on auki 24 tuntia vuorokaudessa.

Legendaarista Yölinja-ohjelmaa aikoinaan juontanut Pekka Sauri avasi sunnuntain vastaisen yön tunneille henkilökohtaisen tukipuhelimen tietomurtoon liittyvien kiristystapausten vuoksi. Hän kertoi Twitterissä hieman ennen puoltayötä vastaavansa vakavasti pelokkaiden, ahdistuneiden tai paniikissa olevien henkilöiden puheluihin lähituntien ajan.

Pääministeri Sanna Marin twiittasi lauantaina, että Vastaamon tietomurto on monella tavalla järkyttävä, ja uhrit tarvitsevat nyt tukea ja apua.

– Ministeriöissä selvitetään mahdollisuuksia uhrien auttamiseksi. Myös kuntien ja järjestöjen toimia tarvitaan, Marin twiittasi.

Sisäministeri Maria Ohisalo kertoi Twitterissä, että viranomaiset selvittävät nyt pikaisen tuen tarjoamisen laajempia mahdollisuuksia.

– Vastaamon tietomurron uhrit tarvitsevat kiireesti apua ja tukea. Olen keskustellut asiasta STM:n ministerien kanssa ja viranomaiset selvittävät nyt pikaisen tuen tarjoamisen laajempia mahdollisuuksia. Viestimme heti kun tiedämme lisää, Ohisalo kommentoi Twitterissä.

Rikollistaho murtautui Psykoterapiakeskus Vastaamon järjestelmiin ja varasti Vastaamon potilastietokannan. Kiristäjä on julkaissut tähän mennessä tiettävästi ainakin 300 ihmisen tiedot salatussa Tor-verkossa. Tietoihin kuuluu henkilötietoja ja kirjauksia terapiaistuntojen sisällöstä. Lauantaina kävi ilmi, että uhrit ovat saaneet myös henkilökohtaisia kiristysviestejä, joissa heiltä vaaditaan rahaa tietojen poistamista vastaan. Keskusrikospoliisista kerrottiin eilen, että tapaukseen liittyen oli tehty lauantaiaamuun mennessä noin 200 rikosilmoitusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?