Sisäministeri Maria Ohisalo: Avainministerit koolle terapia­kiristysten takia

”Avainministerit tullaan kutsumaan koolle.”

Sisäministeri Maria Ohisalo pitää Vastaamon tietomurtoa ja kiristysvyyhtiä erittäin vakavana.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoo Ylelle, että hallituksen avainministeri kutsutaan pikaisesti koolle jatkotoimien selvittämiseksi Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon vuoksi.

Ohisalo sanoo, että tekijät on tärkeä saada nopeasti kiinni kiristysvyyhdin pysäyttämiseksi.

– Avainministerit tullaan kutsumaan koolle ja keskustelua on jo hieman ehditty käydäkin, hän kertoo Ylelle.

– Avainministerien kanssa on keskusteltu, mutta pitää vielä käydä läpi nämä konkreettiset kehittämistoimet, joita ilman muuta tarvitaan.

Ohisalo twiittasi asiasta sunnuntaina aamupäivällä.

– Vastaamon tietomurto on järkyttävä ja erittäin vakava. Viranomaiset järjestävät nyt pikaista kriisiapua uhreille (tästä lisätietoa seuraa) & keskustelemme vielä tänään avainministerien kesken askelista eteenpäin ja kehittämiskohteista, hän sanoo.

Ohisalo otti asiaan kantaa myös eilen Twitterissä. Hän sanoi, että tietomurron uhrit tarvitsevat pikaisesti apua.

– Vastaamon tietomurron uhrit tarvitsevat kiireesti apua ja tukea. Olen keskustellut asiasta STM:n ministerien kanssa ja viranomaiset selvittävät nyt pikaisen tuen tarjoamisen laajempia mahdollisuuksia.

Lauantaina kävi ilmi, että Vastaamon pysykoterapia-asiakkaille on alettu lähettää henkilökohtaisia kiristysviestejä. Kiristäjä uhkaa julkaista viestin saaneiden henkilötietoja, kuten nimen, henkilötunnuksen ja tarkan potilaskertomuksen, jonka kerrotaan sisältävän litterointeja keskusteluista Vastaamon terapeutin kanssa. Kiristäjän mukaan tiedot julkaistaan, ellei viestin saanut maksa pyydettyä summaa. Viestin mukaan asiakkaan tiedot poistetaan, jos tämä maksaa vaaditun summan.

Kiristyksessä pyydetään tietojen julkaisematta jättämisestä ensin 200 euron edestä bitcoineja. Maksaminen ei ole takuu siitä, etteikö kiristys jatkuisi tai joku muu kiristäjä yrittäisi samaa temppua.

Poliisin mukaan kiristysviestin vaatimuksiin ei pidä suostua. Poliisi kehottaa tekemään rikosilmoituksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?