Vastaamon tietomurron uhreina mahdollisesti myös potilaita Taysista, Tyksistä ja Kanta-Hämeen keskus­sairaalasta

Mahdollisista uhreista ovat kertoneet useat sairaanhoitopiirit.

23.10.2020 11:42 | Päivitetty 23.10.2020 16:44

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron uhriksi on voinut joutua Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays), Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) ja Kanta-Hämeen keskussairaalan potilaita.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on ohjannut potilaitaan Vastaamon psykoterapiapalveluihin. Kyse on ostopalveluista. Psykiatrian linjajohtaja Jan-Henry Stenberg sanoo, että kilpailutettuja psykoterapeutteja, joille potilaita Husista ohjataan jatkohoitoon, on useampi sata. Näistä osa toimii Vastaamossa. Stenberg sanoo, että tarkkaa lukua potilaiden määrästä ei anneta, koska selvittely ja asiaa koskeva rikostutkinta on kesken.

– Hus on ohjannut potilaita jatkohoitoon myös Vastaamoon, mutta Vastaamoon ohjattujen potilaiden määrä on melko pieni suhteessa kaikkiin psykoterapiaan ohjattuihin, Stenberg sanoo STT:lle.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo, että Vastaamo on tuottanut Tyksin psykiatrialle psykoterapiapalveluita, joihin maksusitoumuksia on myönnetty yhteensä 49 ihmiselle. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alustavan tiedon mukaan kymmenkunta Kanta-Hämeen keskussairaalan aikuispsykiatrian potilasta on voinut joutua tietomurron uhriksi.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoi eilen, että tietomurrossa on saatettu viedä Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) asiakkaiden tietoja. STT ei ole tavoittanut sairaanhoitopiiriä tarkentamaan, kuinka montaa ihmistä asia koskee. Sairaanhoitopiirillä on ollut sopimus Vastaamon kanssa Taysin lasten ja nuorten psykoterapiapalveluista vuoden 2016 alusta vuoden 2018 loppuun. Vastaamo on kertonut, että marraskuun 2018 jälkeen kirjatut asiakastiedot eivät ole vaarantuneet.

Länsi-Pohjan, Pohjois-Karjalan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Vaasan, Päijät-Hämeen, Etelä-Savon, Satakunnan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiireistä kerrotaan, ettei niillä ole ollut sopimuksia Vastaamon kanssa aikana, jota tietomurto koskee.

Lue lisää: Psykoterapiakeskus Vastaamoa kiristävä sivusto palasi pimeään verkkoon

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?