Psykologi kertoo, miten terapia­tietojen vuotaminen voi vaikuttaa uhriin – ”Tulee tunne, että haluaisi vajota maan alle” - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Psykologi kertoo, miten terapia­tietojen vuotaminen voi vaikuttaa uhriin – ”Tulee tunne, että haluaisi vajota maan alle”

Terapeutille ihminen kertoo syvimmät salaisuutensa.

Psykoterapiakeskus Vastaamo on joutunut tietomurron kohteeksi. Tietomurtaja on saanut haltuunsa arkaluonteista tietoa ihmisten yksityiselämästä. Kuvituskuva.­

22.10. 21:33

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodossa kymmenien tuhansien ihmisten potilastietoja on vuotanut ulkopuoliselle.

Asiakkaiden nimien, puhelinnumeroiden ja sosiaaliturvatunnuksen lisäksi tietomurtaja on saanut haltuunsa arkaluonteista tietoa ihmisten yksityiselämästä. Psykoterapiakeskuksen järjestelmään oli kirjattu, mitä potilaat keskustelivat terapiaistunnoissa.

Psykologi Vesa Nevalainen ei muista vastaavanlaista tietovuotoa.

– Ei ainakaan Suomessa.

Nevalainen kummastelee, miten näin on päässyt käymään.

– Asia, jonka ei pitänyt tapahtua, on nyt tapahtunut. Inhimillisessä elämässä kaikki on näköjään mahdollista.

Nevalainen ihmettelee koko kiristystä. Kiristäjä on vaatinut puoli miljoonaa euroa, jotta hän ei julkaise potilastietoja.

– Kyllä konnankin pitäisi sen verran tietää, ettei terapiataloilla ole tuollaisia summia.

Kyseessä on Nevalaisen mukaan vakava juttu. Tietovuoto voi aiheuttaa uhreille vaikka minkälaisia seuraamuksia. Psykoterapiakeskuksen asiakkaat ovat nyt koetuksella.

Nevalainen uskoo, että kaikenlaisia mietteitä pyörii ihmisen mielessä.

– Ihmistä hävettää kauheasti. Haluaisi vajota piiloon maan alle. Tulee sellaisia tuntemuksia, että uskaltaako liikkua ihmisten ilmoilla.

Moni varmasti pohtii, ovatko omat tiedot vuotojen joukossa ja mitä voi paljastua, Nevalainen arvelee.

– Ihminen on puhunut kaikki intiimeimmät asiansa. Sitten ne tulevat kaikkien tietoon. Kukapa haluaisi toisten tietävän syvimmät salaisuutensa.

Sosiaalinen media on Nevalaisen mukaan vielä sellainen, että vaikka tietoja poistettaisiin, niitä voi jostain putkahtaa esiin.

Uhrien kannalta tilanne on Nevalaisen mukaan äärimmäisen kiusallinen. Ihmiset luottavat terapeuttiin. Terapeutille he puhuvat asioita, joita hän ei pysty muille puhumaan.

– On aiheutettu haavoja ja haavat ovat syviä.

Nevalaisen mielestä haavojen parantumiselle pitää antaa aikaa.

Aika ja asioista keskusteleminen parantavat haavat.

– Voi miettiä, mikä näiden vuotojen merkitys on. Maailma ei kaadu, mutta kipeätä se tekee.

Nevalainen neuvoo, että ihmisten tulisi puhua oman terapeutin kanssa, miten näin on päässyt käymään. Yhdessä he voivat miettiä, mitä vuoto voi aiheuttaa.

– Asian käsittely on hyvin oleellinen juttu. Tietysti kannattaa aina suhteuttaa asioita. Vaikka ne ovat sellaisia asioita, joita ei haluaisi kenenkään tietoon, kuinka moni jaksaa olla niistä niin kiinnostunut.

Potilas puhuu terapeutille asioita, joita hän ei uskalla puhua kennelkään muulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?