Kyberturvallisuuskeskus: Teknisen tuen huijauspuheluita Microsoftin nimissä tehdään myös suomeksi - Tietoturva - Ilta-Sanomat

”Poikkeuksellisia tapauksia” – Uusi käänne suomalaisille tulevissa huijauspuheluissa

Microsoft-huijarit voivat nyt soittaa myös suomeksi. Soittoihin liittyy kuitenkin avoimia kysymyksiä.

Englannin kieli ei ole enää huijauspuhelun varma tunnusmerkki.­

29.9.2020 11:47

Lukuisten suomalaisten jo alkukeväästä alkaen saamat teknisen tuen huijauspuhelut ovat edelleen yleisiä, mutta nyt niihin liittyy uusi merkittävä piirre. Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan soittoja on tehty myös suomeksi.

– Nämä ovat olleet hyvin poikkeuksellisia tapauksia. Meillä on näistä pari havaintoa, Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Juha Tretjakov kertoo IS Digitodaylle.

Tretjakovin mukaan ylivoimainen enemmistö huijauspuheluista tehdään edelleen englanniksi, mutta yhteistä puheluille on tekeytyminen Microsoftin edustajaksi. Soittaja haluaa uskotella, että tietokoneessa olisi korjausta vaativa ongelma.

Tretjakov ei osaa sanoa, onko suomenkielisissä soitoissa käytetty hyvää suomea vai onko soittaja puhunut vieraalla korostuksella. On myös epäselvää, liittyvätkö suomeksi tehdyt soitot samaan suureen englanniksi tehtyyn kampanjaan.

Tretjakov ei usko, että suomenkieliset soitot olisivat pelkkiä yksittäisten suomalaisten tekemiä pilasoittoja. Puheluissa yritetään huijata vastaaja antamaan käyttöoikeudet tietokoneeseen lähes samalla tavalla kuin englanninkielisissä puheluissa.

Pahimmillaan miljoona kuukaudessa

Juha Tretjakov kertoo tarkemmin yhdestä suomeksi tehdystä Microsoft-huijaussoitosta. Se tehtiin erään organisaation it-tukeen, jota pyydettiin antamaan lupa etähallintaohjelman asentamiseen organisaation johtajan tietokoneelle.

Tämä poikkeaa englanninkielisistä soitoista siinä, että niissä puhelun saajaa pyydetään tyypillisesti päästämään huijari käsiksi omaan tietokoneeseen, ei jonkun toisen tietokoneeseen.

It-tuki oli valppaana, ja huijaus estettiin.

– Kaikeksi onneksi lankaan ei olla menty tietämissämme suomenkielisissä tapauksissa.

Aina ei ole käynyt näin hyvin. Poliisi kertoi jo alkukesällä, että teknisen tuen huijauksilla on varastettu kymmeniä tuhansia euroja.

Huijaussoitot tulevat edelleen pääsääntöisesti väärennetyistä numeroista. Uutena piirteenä on se, että nyt numerot vaikuttavat olevan hyvin sattumanvaraisia. Vanhoista huijausnumeroiden listoista ei ole iloa.

Kyberturvallisuuskeskus saa englanninkielisistä huijaussoitoista kymmeniä ilmoituksia viikossa. Soittoja tulee huomattavasti saatuja ilmoituksia enemmän.

Pahin näyttää silti olevan toistaiseksi ohi, sillä soittojen määrä oli vielä huomattavasti suurempi viime helmi–maaliskuussa. Silloin ilmoituksia tuli satoja viikossa. Osittain laskua saattaa selittää se, että ihmiset ovat turtuneet ilmiöön, eivätkä jaksa ilmoittaa siitä entiseen tahtiin.

Kyberturvallisuuskeskus arvioi, että vielä tälläkin hetkellä Microsoft-puheluita tehdään Suomeen satoja tuhansia kappaleita kuukaudessa. Pahimmillaan aiemmin tänä vuonna niitä tehtiin noin miljoona kuukaudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?