Huijaus Tokmannin nimissä – näin suomalaisten kotiosoitteita kerätään

Facebookissa tehtävät huijaukset jatkuvat. Ihmisiä harhautetaan Tokmannin nimissä luovuttamaan yhteystietonsa.

Tokmannin nimissä tehtävällä huijauksella kalastellaan ihmisten yhteystietoja.

14.9.2020 13:01

Suomalaisten yhteystietoja kerätään Facebookissa kiertävällä Tokmannin nimissä tehtävällä huijauksella. Tokmanni_Store-nimisen huijaussivun mainokset näkyvät suomalaisille Facebook-käyttäjille ja ohjaavat nämä muualla verkossa sijaitseville tiedonkeruusivuille.

Huijauslinkki tulee vastaan maksetussa Facebook-mainoksessa. Facebook ei ole poistanut huijaussivua, vaikka siitä on tehty ilmoituksia.

Sivuilla on kysely, jossa kysytään vastaajan perustiedot. Tämän jälkeen tullaan lomakkeelle, jolla kysytään katu- ja sähköpostiosoitetta sekä puhelinnumeroa.

Maksukortin tietoja ei kysytä. Huijauksen tarkoitus ei siis näytä olevan tilausansa, vaan harhauttamalla tapahtuva tiedonkeruu. Kesäkuussa nähtiin samanlaisia huijauksia ainakin Lidlin ja McDonald’sin nimissä.

Tiedot luovuttaessaan ihmiset tulevat sitoutuneeksi siihen, että heidän tietojaan saadaan käyttää suoramarkkinointiin. Tätä voivat olla muun muassa puhelinsoitot, robottipuhelut, teksti- ja multimediaviestit ja kirjeposti.

Linkin takaa löytyy kyselylomake, jossa Tokmannin tavaramerkkiä on jo häivytetty.

Sivuilla listataan markkinointiyhteistyökumppaneita, joiden mukana on myös suomalaisia yrityksiä. Listalla ovat muun muassa suomalaiset Elisa, Kotimaan energia ja Apilanlehti.

Samojen yritysten nimiä käytettiin myös kesäkuussa nähdyssä, Lidlin nimissä tehdyssä yhteystietojen kalasteluyrityksessä. Kaikki yhtiöt sanoivat, ettei niillä ole yhteyksiä silloisen kampanjan takana olleeseen Naturvel PTE. LTD -nimiseen singaporelaisyhtiöön.

Kyseessä saattaa olla yritys rakentaa markkinointitietokantaa eteenpäin myytäväksi.

Yhteystietoja kysyttäessä sivua mainostetaan Tokmannin nimellä ja logolla. Sivun alareunassa – näkyvän alueen ulkopuolella – kerrotaan, ettei kyseessä ole Tokmannin kysely. Nimen ja sähköpostiosoitteen luovuttamisen jälkeen edetään sivulle, jossa kysytään katuosoitetta.

Nyt tiedonkeruun takana ilmoitetaan olevan Saksassa toimiva toleadoo GmbH. Yhtiön toimialaksi on ilmoitettu ”kosmetiikan ja ravintolisien valmistus ja myynti sekä niihin liittyvien palvelujen tarjoaminen”.

Toleadoo GmbH:n käyttämät sivut ja partnerilista ovat hyvin samanlaiset kuin singaporelaisyhtiöllä. IS Digitoday on lähestynyt sähköpostitse Toleadoo GmbH:ta ja pyytänyt lisätietoja.

Tokmannin nimissä olevasta huijaussivusta on tehty useampia ilmoituksia Facebookille. Yhtiö ei ole kuitenkaan poistanut sivuja palvelustaan.

Yhtiötä on kritisoitu moneen kertaan haluttomuudesta tai kyvyttömyydestä poistaa huijaussisällöt palvelustaan. On muun muassa huomautettu, että maailman rikkaimpiin kuuluvalla yrityksellä olisi varmasti keinot palvelunsa siivoamiseen.

Facebook on toistuvasti puolustautunut huijaussisällön suurella määrällä ja sillä, että se saa automaattisesti poistettua siitä suurimman osan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?