Viranomainen: Suomalaisilta kalastellaan Apple ID -tunnuksia - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Viranomainen varoittaa huijausviestistä – varo tätä sähköpostia

Apple ID -tunnusten kalastelu on nyt aktiivista.

Apple-käyttäjien Apple id -tunnuksia kalastellaan aggressiivisesti.

10.9.2020 10:02

Huijarit ovat suomalaisten Apple-käyttäjien perässä, Traficomin alainen tietoturvaviranomainen Kyberturvallisuuskeskus varoittaa Twitterissä.

– Apple ID -käyttäjätunnusten kalastelu on nyt aktiivista, KTK twiittasi.

Sähköpostiviestissä pyydetään tarkistamaan tilin turvallisuustiedot kirjautumalla Apple ID:llä. Viestissä on linkki, jota ei missään nimessä pidä avata.

Huijauksen mukaan vastaanottajan Apple ID:tä olisi käytetty luvattomasti muualla Applen iCloud-palveluun kirjautumiseksi. Tämän väitetään tapahtuneen Moskovasta käsin. Mukana on keinotekoinen ip-osoite sekä päivämäärä ja kellonaika. Ne saattavat vaihdella viestistä toiseen.

Viesti on kieleltään kaksijakoinen. Se alkaa hyvällä suomella, mutta kielioppi pettää kesken kaiken. Mukaan on muun muassa eksynyt hieman englantia, joskin hätäinen lukija ei sitä välttämättä huomaa.

Viestissä näkyvä osoite appleid.apple.com on aito Applen verkkosivu. Todellisuudessa linkin klikkaaja joutuu hyökkääjien verkkosivulle, joka kalastelee tunnuksia.

Jokaista verkkolinkkiä kannattaa aina tarkastella etukäteen, jos mahdollista. Se on helpointa selaimessa, missä hiiren osoittimen voi viedä klikkaamatta linkin päälle nähdäkseen, mihin se oikeasti johtaa.

Kalastelulta voi myös suojautua tarkistamalla aito verkkosivu hakukoneella, ja jos sinne haluaa mennä, kirjoittamalla se itse selaimen osoiteriville. Varo kuitenkin kirjoitusvirheitä, sillä ne saattavat ohjata sinut vaaralliselle sivulle.

Sähköpostissa oleva linkki vie väärennetylle Apple-sisäänkirjautumissivulle, vaikka linkki näyttää sähköpostissa aidolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?