Adoben Lightroom-sovelluksen päivitys iPhonessa ja iPadissa tuhosi pysyvästi käyttäjien valokuvia - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Adoben päivitys meni pahasti pieleen – tuhosi käyttäjien valokuvia pysyvästi

Joillekin käyttäjille Adoben anteeksipyyntö on ainoa lohtu epäonnistuneen Lightroom-päivityksen jälkeen.

Adoble Lightroom on kuvien muokkaukseen ja hallinnointiin tarkoitettu sovellus.

21.8.2020 14:14

Valokuvien muokkaamiseen tarkoitettu Adoben Lightroom-sovellus hävitti pysyvästi joidenkin käyttäjien valokuvia ja/tai presettejä, yhtiö tunnustaa lausunnossaan. Ongelma koskee Lightroomin versiota 5.4.0 iPhonessa ja iPadissa, ei millään muulla alustalla.

Presetit ovat esimäärityksiä, joilla valokuviin saadaan haluttuja tehosteita esimerkiksi värimaailmaa tai kontrastia muuttamalla.

Asiasta uutisoivan PetaPixelin mukaan asiakkaat olivat jo ehtineet valittaa valokuviensa katoamisesta Adoben keskustelupalstalla ja muualla internetissä. Eräs käyttäjä kertoi menettäneensä yli kahden vuoden edestä muokkauksia.

Adoben mukaan kuvat ovat voineet kadota pysyvästi käyttäjiltä, joilla ei ole tilausta Adoben pilvipalveluun ja myös käyttäjiltä, joiden valokuvat ja presetit eivät olleet vielä ehtineet synkronoitua pilven kanssa. Näin kävi yhdelle käyttäjälle, joka oli ollut kuvausreissulla erämaassa ilman verkkoyhteyttä ja sai upeita otoksia kumppanistaan ja auringonlaskusta vuoristossa.

– Koska internet-yhteyttä ei ollut, varmuuskopioita ei voinut tehdä. En ikinä kuvitellut, että jotain tällaista voisi tapahtua. Niin suuri pettymys. Kaikki kuvani ovat kadonneet, käyttäjä kirjoittaa Adoben palstalla.

Adobe julkaisi Lightroomista version 5.4.1 iOS:lle ja iPadOS:lle, jotta vahinkoja ei tapahtuisi uusille käyttäjille. Tähän versioon päivittäminen ei kuitenkaan palauta kadonneita kuvia. Adobe ehdottaa katsomaan, jos kuvat löytyisivät iPhonen tai iPadin tekemistä varmuuskopioista.

– Tiedämme, että joillakin asiakkailla on valokuvia ja presettejä, joita ei voi palauttaa. Tiedämme, miten turhauttavaa ja huolestuttavaa tämä on asiasta kärsiville, ja pyydämme vilpittömästi anteeksi, Adobe sanoo.

Adoben tapaus muistuttaa osaltaan, miten kriittistä on pitää tärkeistä tiedoistaan omat ja mielellään myös internetistä riippumattomat varmuuskopiot. Tästä todisti myös kamerayhtiö Canonin äskettäinen vahinko, missä sen säilytyspalvelu image.canon kadotti valokuva- ja videotiedostoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?