Microsoft-huijari soitti suomalaiselle näyttelijälle, joka käyttää Linuxia - Tietoturva - Ilta-Sanomat

”Microsoft-tuen” huijausyritys karahti pahasti kiville: "Pikkasen vedätin, ja mulla paloi päreet"

Teknisen tuen huijauksia esiintyy edelleen runsaasti. Yhden tällaisen soiton sai tv:stäkin tuttu mies.

13.8.2020 7:00

Salkkareissakin esiintynyt ja useissa mainoksissa työskennellyt Aaro Huhtala, 61, kertoo joutuneensa niin sanotun helpdesk-huijauksen kohteeksi. Näissä huijari soittaa teknisen tuen edustajana ja väittää vastaanottajalla olevan ongelma tietokoneessa. Sen ratkaisemiseksi pitäisi antaa huijarille pääsy tietokoneeseen.

Usein huijari soittaa Microsoftin nimissä. Niin tälläkin kertaa, mutta uhria ei Huhtalasta saatu. Muun muassa sen vuoksi, että hän käyttää Linuxia.

– Kerroin hänen olevan huijari, sillä minulla on Linux. Ihmetteli, että kuinka se on mahdollista. Pisti luurin kiinni, webmasterina työskentelevä Huhtala kirjoittaa Facebookissa.

IS Digitodayn tavoittaman Huhtalan mukaan soittajalla oli intialainen aksentti, sekin tyypillinen merkki huijauspuhelusta.

– Hän [puhui] englanniksi sen verran nopeasti, että en kunnolla kerennyt sitä ymmärtämään. Selitti vaan kovasti, että koneelle pitäisi asentaa jotain, Helsingissä asuva Huhtala muistaa.

Maininta Linuxista laittoi huijarin pasmat täysin sekaisin. Huhtalan mukaan huijarilla oli vaikeuksia edes ymmärtää, mikä Linux on. Kyseessähän on alkujaan suomalainen käyttöjärjestelmä, joka kilpailee Microsoftin Windowsin kanssa.

– Pikkasen vedätin, ja mulla paloi päreet.

Puhelu tuli kotimaisesta numerosta ja alkoi 3586. Suomen maatunnus on 358, mutta sen edessä pitäisi olla +. Mitään plussaa ei tässä numerossa kuitenkaan Huhtalan mukaan ollut.

Soitot tulevat usein väärennetyistä numeroista ja ovat vain näennäisesti kotimaisia. Monet huijauspuhelut tulevat Britannian suuntanumerosta +44. Puheluja voi myös tulla useita samalle vastaanottajalle.

Huijauspuheluissa voi olla meneillään uusi aalto. Tästä todistaa myös se, että yksi IS Digitodayn lomaileva toimittaja sai tiistaina kaksi Microsoft-huijauspuhelua tunnin sisään. Huhtalan päivityksen vastauksissa moni kertoo saaneensa samanlaisia huijauspuheluita.

– Mulle on soitellu ainakin 10 eri numerosta. Alkuun muutama +44, mut loput kotimaisia, kertoo yksi Facebook-kommentoija.

– Näitä tulee nyt tosi paljon. Mulle on soitettu jo kymmenisen kertaa. Spoofaavat suomalaisen numeron, toteaa toinen.

Puhelu ei ollut Huhtalallekaan ensimmäinen laatuaan.

Helsingin poliisi varoitti huijauspuheluista kesäkuussa.

– Jos saat teknistä tukea esittävän huijaussoiton, niin lopeta puhelu. Omia pankkitietoja tai muita henkilötietoja ei teknisen tuen esittäjälle tule missään tapauksessa antaa. Eikä missään nimessä pidä asentaa ohjelmia tai hyväksyä etäyhteyttä tietokoneelle, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta neuvoi tuolloin.

Aaro Huhtala veikkaa, ettei olisi astunut ansaan ilman Linuxiakaan.

– Olen kuullut näistä jutuista niin paljon jo, että tuskin olisin ihan heti haksahtanut. Kukaan Microsoftilla tai muuallakaan ei tiedä tätä puhelinnumeroani. Se on salainen.

Samalla Huhtalan kokemus muistuttaa, että edes salaisten numeroiden haltijoiden ei pidä kuvitella olevansa huijauksilta suojassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?