Tutkinta paljasti miljoonia tietomurtoja – KRP epäilee viittä nuorta miestä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Tutkinta paljasti miljoonia tietomurtoja – KRP epäilee viittä nuorta miestä

Viittä nuorta miestä epäillään tietomurroista lukuisten yritysten verkkokauppoihin ja muihin verkkopalveluihin, kertoo keskusrikospoliisi (KRP).

Esitutkinta kesti lähes kolme vuotta.

11.8.2020 9:30 | Päivitetty 11.8.2020 9:57

Poliisin mukaan tutkinnassa paljastui useita miljoonia yksittäisiä tietomurtoja. Tietomurtojen kohteina oli kansainvälisten verkkopalvelujen lisäksi myös suomalaisia lippupalvelujen ja teleoperaattorien verkkokauppoja.

Epäillyt olivat tekojen aikaan alaikäisiä. Poliisin mukaan pääepäilty oli tekohetkellä 17-vuotias. Häntä epäillään törkeistä tietomurroista ja törkeistä petoksista.

Muita nuoria miehiä epäillään muun muassa perusmuotoisista tietomurroista ja petoksista.

Vahingot jäivät pieniksi

Poliisin mukaan epäillyt käyttivät verkkopalveluihin murtautumiseen työkalua, joka kokeilee verkkoon aiemmin vuodettujen käyttäjätunnusten ja salasanojen yhdistelmiä eri palveluiden kirjautumissivuille. Kun kirjautuminen onnistuu, palvelua käytetään tai verkkokaupassa tehdään ostoksia käyttäjän laskuun.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leposen mukaan rikosvahingot ja vahingonkorvausvaatimukset lasketaan korkeintaan kymmenissätuhansissa euroissa, mutta ne olisivat voineet Leposen mukaan nousta todella suuriksi.

Ensimmäiset ilmoitukset tietomurroista saatiin vuonna 2017. Esitutkinta kesti lähes kolme vuotta.

– Tutkinnassa oli jopa 10 miljoonaa yksittäistä tekoa. Määrän ja suunnitelmallisuuden takia rikosnimikkeet ovat vakavia, vaikka vahingot jäivätkin pieniksi, Leponen sanoo tiedotteessa.

Rikoslain mukaan törkeästä tietomurrosta voidaan tuomita enimmillään kolmen vuoden vankeusrangaistukseen. Törkeästä petoksesta enimmäisrangaistus on neljä vuotta vankeutta.

KRP:n tekemä esitutkinta on valmistunut, ja asia on siirtynyt syyteharkintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?