Todisteet kasautuvat: Tekikö kiristetty Garmin pahan virheen?

Garmin saattaa saada Yhdysvalloissa sakot taipumisesta venäläishakkerien vaatimuksiin, arvioi Bleeping Computer.

3.8.2020 16:00

Kiristysohjelman uhriksi joutunut yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Garmin näyttää tehneen jotain, mistä se voi vielä joutua vaikeuksiin. Bleeping Computerin mukaan Garmin sai lunnaat maksamalla avaimen, jolla se palautti järjestelmänsä toimintaan.

Bleeping Computer kertoo saaneensa käsiinsä suoritettavan ohjelman, jonka Garminin it-osasto teki palauttaakseen kiristysohjelman jumittamia tietokoneita toimintaan. Ohjelma käyttää avainta, jonka Garmin saattoi arviolta saada ainoastaan maksamalla lunnaat hyökkääjille.

Lunnaiden kokoa ei tiedetä, mutta epävirallisen tiedon mukaan alkuperäinen vaatimus oli 10 miljoonaa dollaria. Ikiaikainen ohje kiristysohjelmien uhreille on ollut, että lunnaita ei pidä koskaan maksaa. Garminin oletettu päätös viittaa siihen, ettei yhtiöllä ollut mahdollisuutta palauttaa tietokoneita toimintaan muulla tavoin. Tilanne herättää kysymyksen, miksi Garmin ei kaikesta päätellen voinut toipua varmuuskopioiden avulla.

Salausavaimen käyttö herättää huolen, että rikollisille saattaa jäädä jonkinlainen jalansija Garminin järjestelmiin. Garmin voi kuitenkin joutua vielä lisävaikeuksiin. Kiristysohjelman taustalla uskotaan olevan venäläinen rikolliskopla Evil Corp, joka on Yhdysvaltain pakotelistalla. Näin ollen Garminin mahdollisesti maksamat lunnaat voivat johtaa isoihin sakkoihin Yhdysvaltain hallitukselta.

Garmin on vahvistanut kärsineensä verkkohyökkäyksen, joka salasi sen järjestelmiä päiväkausiksi ympäri maailman. Yhtiö ei ole vahvistanut lunnasvaatimusta tai sen maksamista. Garminin mukaan hyökkäys ei vaarantanut asiakkaiden tietoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?