EU-oikeuden datapäätöksen seuraukset vielä hämärän peitossa: ”Ihmettelen, jos valmista saadaan virka-ajalla” - Tietoturva - Ilta-Sanomat

EU-oikeuden datapäätöksen seuraukset vielä hämärän peitossa: ”Ihmettelen, jos valmista saadaan virka-ajalla”

EU-tuomioistuimen tuore päätös aiheuttaa muutoksia muun muassa Facebookin sekä tuhansien muiden yhdysvaltalaisten yritysten toimintaan.

Julkaistu: 16.7. 16:27

EU-tuomioistuimen päätöstä kumota EU:n ja Yhdysvaltojen välinen datasiirtosopimus tutkitaan nyt tiiviisti Atlantin molemmin puolin.

Muun muassa Facebook ja muut verkkoyhteisöt, useat verkkokaupat ja yli 5000 muuta verkkopalvelua ja yritystä tarvitsee nyt tarkempia tietoja siitä, miten jatkossa käsitellä eurooppalaisten käyttäjien tietoja.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan EU-tuomioistuimen päätös kumota EU:n ja Yhdysvaltojen tiedonsiirtosopimus tietää lisää työtä tietosuojaviranomaisille. Päätöksen seuraukset eivät ole vielä heillekään täysin selviä, vaikka se Aarnion käsityksen mukaan on jo voimassa.

Oikeuden kumoaman EU:n ja Yhdysvaltojen välisen Privacy Shield -sopimuksen perusteella yhdysvaltalaiset yritykset ovat saaneet siirtää eurooppalaisten käyttäjiensä tietoja Yhdysvaltoihin. EU-tuomioistuimen mukaan Yhdysvaltojen tiedustelulait vaaransivat eurooppalaisten käyttäjien tietojen yksityisyyden, minkä takia EU-laajuista sopimusta ei voinut enää käyttää.

Yhdysvalloissa EU-tuomioistuimen päätös on otettu vastaan pettyneenä, tosin sielläkin vaikutusten varsinainen selvittely on vasta alussa.

– Samalla kun Yhdysvaltojen kauppaministeriö on syvästi pettynyt siihen, että oikeus vaikuttaa mitätöineen Euroopan komission Privacy Shield -päätöksen, niin olemme vielä tutkimassa päätöstä ymmärtääksemme sen käytännön vaikutukset, totesi kauppaministeri Wilbur Ross uutistoimisto Reutersille.

Privacy Shield -sopimuksen sijasta voidaan käyttää niin sanottuja EU:n mallisopimuksia tai vakiolausekkeita (SCC eli standard contractual clauses), jotka nekin vaativat tietojen kerääjiä ja käsittelijöitä suojaamaan käyttäjien yksityisyyttä.

Microsoft on vakuuttanut, ettei päätös vaikuta sen esimerkiksi yhtiön asiakkailleen tarjoamiin pilvipalveluihin, vaan ne ovat edelleen EU:n lainsäädännön mukaisia.

Facebook taas kiittelee tuomioistuimen päätöstä ainakin siitä, että se vahvistaa SCC-ehtojen asemaa.

– Kuten monet yritykset, me harkitsemme huolellisesti oikeuden päätöksen vaikutuksia Privacy Shieldiin ja odotamme tämän suhteen lakiteknistä ohjeistusta, toteaa yhtiön lakimies Eva Nagle.

Aarnion mukaan mallisopimusten soveltamisessa onkin vielä epäselvyyksiä, ja Euroopan tietosuojavaltuutetut alkavat perjantaina analysoida tuomioistuimen ratkaisun vaikutuksia.

Tuomioistuin korosti päätöksessään, että tietosuojaviranomaisten on estettävä tietojen siirto, jos ne eivät jossain tapauksessa luota siihen, että eurooppalaisten käyttäjien tiedot ovat turvassa Euroopan ulkopuolella.

– Olennaista on, että tuomion vaikutukset ovat samanlaiset kaikkialla Euroopassa, Aarnio toteaa.

– Joka tapauksessa tuomioistuin teki mielestäni hienon päätöksen. Eurooppalainen linja on selvästi eurooppalainen linja, jossa lähtökohtana ovat perus- ja ihmisoikeudet.

EU:n tietosuojavaltuutettujen tietosuojaneuvosto aloittaa huomenna aamulla etäyhteydellä aiheesta ensimmäisen neuvottelunsa. Jatkoa on luvassa jo iltapäivällä pidettävässä kaksituntisessa täysistunnossa.

– Vähän ihmettelen, jos valmista saadaan ainakaan virka-ajan puitteissa, Aarnio pohtii.

Hänen mukaansa tietosuojaneuvosto julkistaa tarkempia ohjeita todennäköisesti seuraavan kerran ensi viikon alkupuolella ja lisätietoja heinäkuun lopulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?