Microsoft tarjoaa Windows File Recovery -työkalua Windows 10:lle tiedostojen palautukseen - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Microsoft julkaisi tärkeän työkalun – käyttö kuin 90-luvulta

Windows File Recovery tuo mieleen 80- ja 90-luvulla käytetyn dos-käyttöjärjestelmän.

Julkaistu: 5.7. 16:00

Windows File Recovery saattaa pelastaa jopa toivottomalta vaikuttavassa tilanteessa.

Microsoft tarjoaa Windows 10:n Microsoft Store -kaupassaan ilmaista työkalua nimeltä Windows File Recovery. Ilmeisen huonosti tunnetusta työkalusta uutisoi Windows-asiantuntija Paul Thurrott.

Kaupan kuvauksen mukaan Windows File Recovery voi auttaa, kun käyttäjä on vahingossa tuhonnut tärkeän tiedoston tai jopa tyhjentänyt koko kiintolevynsä. Työkalulla voi niin ikään yrittää palauttaa korruptoituneita tietoja.

Tuetut tiedostotyypit kattavat muun muassa valokuvia, asiakirjoja, videoita ja pakattuja zip-tiedostoja. Kadonneita tiedostoja voi etsiä nimen, avainsanan, tiedostopolun tai tiedostopäätteen perusteella.

Tietostoja voi palauttaa niin perinteiseltä kiintolevyltä kuin myös uudemmilta ssd-levyiltä, joskin niiden toimintaa tehostava trim-toiminto voi asettaa rajoituksia. Myös usb-levyjä ja muistikortteja tuetaan.

Ongelmaksi peruskäyttäjälle voi osoittautua se, että työkalu toimii komentokehotteessa. Siinä ei siis ole graafista käyttöliittymää, vaan sitä käytetään kuin vanhoja kunnon DOS-ohjelmia konsanaan. Työkalu kuitenkin antaa perusohjeet sen käyttämiseen avattaessa, ja lisää apua voi hakea Microsoftin verkkosivulta.

Työkalu myös edellyttää, että käytössä on Windows 10:n uusin versio 2004. Sen jakelu alkoi vasta hiljattain ja tavallisen käyttäjän tuskin kannattaa sitä vielä aktiivisesti hakea ja asentaa.

Vaikka Windows File Recovery voi auttaa hädän hetkellä, käyttäjän ei tule unohtaa ottaa tärkeistä tiedoistaan myös säännöllisiä varmuuskopioita. Tässä auttaa Windows 10:n sisäänrakennettu varmuuskopiotoiminto.

Yksi ulkoinen vaihtoehto on Googlen ilmainen Varmuuskopiointi- ja synkronointi -ohjelma Windows 10:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?