TikTok lakkasi käyttämästä leikepöytää iPhonessa hälytysten jälkeen - Tietoturva - Ilta-Sanomat

TikTok jäi kiinni poikkeuksellisesta urkinnasta – mistä on kyse?

TikTok on lukenut puhelimien leikepäydän sisältöä ainakin iPhoneissa.

Julkaistu: 26.6. 14:13

TikTok vahti käyttöjärjestelmän leikepöytää iPhoneissa, mutta nyt ominaisuus on poistettu.

Kiinalainen ja halki maailman kulovalkean tavoin levittäytynyt lyhytvideosovellus TikTok herättää taas huolta tietosuojastaan. Kävi ilmi, että sovellus on ainakin iPhonessa tarkkaillut kärkkäästi puhelimen leikepöytää, MacRumors kertoi maksullista Telegraphia lainaten.

Asia paljastui, kun ensimmäiset käyttäjät päivittivät Applen uuteen iOS14-alustaan, jonka testiversio tuli juuri saataville. Siinä on uusi ominaisuus, joka hälyttää leikepöytää lukevista sovelluksista. TikTokin käyttäjät alkoivat saada tästä varoituksia muutaman sekunnin välein.

TikTokin mukaan kyseessä oli toiminto, jonka tarkoitus on estää ilkivaltaa, eli toistuvaa ja roskaavaa viestintää. Toiminto on nyt poistettu sovelluksesta. Epäselväksi jää, poistetaanko ominaisuus myös TikTokin Android-versiosta tai onko siinä versiossa edes ollut kyseistä toimintoa. TikTok ei myöskään sanonut, onko leikepöydän sisältöä tallennettu tai siirretty muualle käyttäjien laitteista.

Leikepöytä on paikka, jonne käyttäjän kopioima sisältö, kuten teksti ja kuvat, tilapäisesti laitetaan liimattavaksi myöhemmin jonnekin muualle. Riippuen sisällöstä mukana voi olla varsin arkaluonteista ja muista sovelluksista peräisin olevaa tietoa, jos käyttäjä esimerkiksi kopioi pitkän ja hankalan salasanansa leikepöydälle helpompaa käyttöä varten.

TikTokin ohella muun muassa Starbucks, Overstock ja AccuWeather paljastuivat leikepöydän käyttäjiksi iOS14:n myötä. Varsinkin nuorten käyttäjien suosiman TikTokin tietosuoja on huolestuttanut jo aikaisemmin muista syistä. Hollannin tietosuojaviranomainen esimerkiksi aloitti sovelluksesta tutkinnan toukokuussa.

Hollannin Autoriteit Persoonsgegevens kertoi selvittävänsä, suojeleeko TikTok riittävästi lasten yksityisyyttä.

– Tutkimme, onko sovellus suunniteltu tietosuojaystävällisesti. Tarkistamme myös, onko TikTokin antama informaatio lasten asentaessa ja käyttäessä sovellusta helposti ymmärrettävää ja selittääkö se riittävästi, kuinka heidän henkilökohtaista tietoaan kerätään, käsitellään ja käytetään, Autoriteit Persoonsgegevensin varapuheenjohtaja Monique Verdier sanoi tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?