MTV: Asiakkaan Giganttiin jättämä tietokone päätyi Tori.fi:n kautta uudelle omistajalle - Tietoturva - Ilta-Sanomat

MTV: Giganttiin jätetty vanha tietokone päätyi myyntiin Tori.fihin

Julkaistu: 25.6. 15:02

Gigantin asiakkaan kierrätykseen tuoma tietokone päätyi myyntiin Tori.fi:hin, kertoo MTV Uutiset.

25-vuotias Tiina Espoosta vei vanhan tietokoneensa Gigantin kierrätyspisteeseen vain saadakseen muutama päivä myöhemmin soiton ventovieraalta, joka oli ostanut tietokoneen Tori.fi:stä. Asiasta kertovan MTV Uutisten mukaan Tiina ei ollut luovuttanut konettaan henkilökunnalle, vaan aulassa olleeseen kierrätysastiaan.

Joku ulkopuolinen oli luultavasti poiminut koneen aulasta ja laittanut sen myyntiin Tori.fi:ssä, josta se oli päätynyt uudelle omistajalle. Tämä oli löytänyt tietokoneesta Tiinan tietoja ja päätti ottaa yhteyttä.

Tapauksesta on tehty rikosilmoitus. Gigantin mukaan tietokoneen varastanut henkilö ei ole heidän palkkalistoillaan. Gigantin mukaan aulan keräyspiste on tarkoitettu enimmäkseen vanhoille paristoille, loisteputkille ja vastaavalle romulle, kun taas esimerkiksi tietokoneet tulisi luovuttaa henkilökunnalle jotta ne päätyvät lukkojen taakse. Kauppaketju aikoo kiinnittää mainonnassaan ja verkkosivujensa ohjeistuksessa enemmän huomiota siihen, että ohjeet elektroniikkajätteen kierrätykseen olisivat selkeämmät.

Tyhjennä tiedot

Tapauksessa on vahva opetus: Jos viet mitään henkilökohtaisia tietojasi sisältäviä laitteitasi kierrätykseen, huolehdi niiden tietojen tyhjentämisestä ensin. Vaikka kierrätyspalvelu lupaisi hoitaa homman, ei ole pahitteeksi käydä laitteen tallennustila itse läpi ja esimerkiksi alustaa muisti. Alustus eli formatointi ei sinänsä välttämättä hävitä laitteen tietoja, mutta se tekee niihin pääsemisestä monessa tapauksessa tarpeeksi hankalaa. Jos laitteessa on muistikortti, se kannattaa irrottaa ja pitää itsellään.

Muista ensin ottaa tärkeistä tiedoistasi varmuuskopiot, jos sellaisia ei ole jo olemassa. Mikäli mahdollista, kirjaudu koneellasi ulos myös kaikista nettipalveluista, kuten Googlesta ja Microsoftista. Mahdollinen yhteys Microsoftin OneDrive-palveluun kannattaa katkaista.

Jos tietokoneen tietoturvallinen tyhjentäminen ei ole mahdollista, on olemassa myös toinen vaihtoehto. Monissa myymälöissä on lukittuja data-SER-astioita, jonne laitteen voi jättää turvallisin mielin.

Jos tällaista keräyspistettä ei ole lähellä, Postin, Ser-kierrätyksen ja Kuusakoski Oy:n Seiffi-palvelulla on mahdollista jättää tietokone tai puhelin Postiin kierrätettäväksi. Silloin laitteiden massamuistit ylikirjoitetaan tai murskataan mekaanisesti, minkä jälkeen laite kierrätetään teollisuusmateriaaleiksi. Asiakas saa sähköpostin, kun hänen laitteensa on tuhottu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?