Poliisi varoittaa huijaussoitoista: Uhreilta viety kymmeniä tuhansia - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Poliisi varoittaa huijaussoitoista: Uhreilta viety kymmeniä tuhansia

Poliisi kertoo kahdesta uhrista, joilta kummaltakin vietiin kymmeniä tuhansia euroja.

Huijarisoittajat ovat päässeet käsiksi suomalaisten rahoihin.

23.6.2020 14:42

Suomeen on viime aikoina soitettu runsaasti teknisen tuen huijauspuheluita eli helpdesk-huijauksia Microsoftin nimissä. Helsingin poliisi kertoi tiistaina saaneensa näistä Microsoft-huijauksista useita rikosilmoituksia.

Tiedotteen mukaan kahdessa uudessa tapauksessa rikoshyöty on yli 30 000 euroa asianomistajaa kohden.

Puhelut tulevat eri numeroista, jotka saattavat näyttää myös kotimaisilta. Yleensä soittaja puhuu englantia ja esittäytyy Microsoftin tai jonkun toisen luotetun tahon teknisen tuen edustajana.

Huijarit pyrkivät asentamaan vastaajan tietokoneeseen etäyhteysohjelman olemattoman tietoturvaongelman korjaamiseksi. Todellisuudessa ohjelmaa käytetään uhrin tietojen varastamiseen, kun tätä pyydetään kirjautumaan esimerkiksi sähköpostiin tai verkkopankkiin.

Huijarit saattavat myös pyytää ajokorttikuvaa ja tällä avataan tili bitcoin-välittäjälle, jonne varoja siirretään. Huijarit pyytävät usein myös luottokortin kaikki tiedot, ja kortti tai kortit käytetään tyhjäksi.

Myös Ilta-Sanomat Digitoday on saanut useita yhteydenottoja huijauspuheluista. Osa huijaussoitoista on teknisen tuen huijauksia, toisissa yritetään myydä virtuaalivaluuttasijoituksia.

Joissakin tapauksissa automaattiset puhelut epäonnistuvat ja vastaaja kuulee toisesta päästä vain hiljaisuutta.

– Jos saat teknistä tukea esittävän huijaussoiton, niin lopeta puhelu. Omia pankkitietoja tai muita henkilötietoja ei teknisen tuen esittäjälle tule missään tapauksessa antaa. Eikä missään nimessä pidä asentaa ohjelmia tai hyväksyä etäyhteyttä tietokoneelle, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta neuvoo tiedotteessa.

Älä kuitenkaan tee rikosilmoitusta pelkästä huijaussoiton vastaanottamisesta. Sellaisesta voit ilmoittaa poliisin Nettivinkki-palvelun kautta.

Myös Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan pelkkä puheluun vastaaminen ei ole vaarallista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?