Vanhentunut ja turvaton ohjelma kummittelee yhä monessa tietokoneessa – valmistaja kehottaa poistamaan heti

Adobe toivoo käyttäjien poistavan Flash-ohjelmiston tietokoneiltaan. Ohjelmisto on vanhentunut ja varsin turvaton.

Adoben Flash Player on tietoturvariski. Jos sovellus on vielä tietokoneessa, se tulisi poistaa.

23.6.2020 8:49

Ohjelmistoyhtiö Adobe Software kehottaa Flash-ohjelmiston käyttäjiä poistamaan sen tietokoneistaan. Varsin harvinainen kehotus on osa yhtiön kesäkuussa julkaisemaa tukiartikkelia, josta muun muassa ZDNet kirjoittaa.

Flash Player oli pitkään nettisivuilla käytetty ohjelmisto erilaisen mediasisällön, kuten mainosten tai pienten pelien, toteuttamiseen. Adobe kuitenkin lopettaa Flashin tukemisen tämän vuoden lopussa 31.12.2020. Sen jälkeen ohjelmistoon ei tule tietoturvakorjauksia, ja Flash-pohjainen sisältö lakkaa toimimasta ohjelmistossa.

– Suositamme, että kaikki käyttäjät poistavat Flash Playerin ennen kuolinpäivämäärää, Adobe sanoo tukiartikkelissaan.

Adobe myös kertoo lähettävänsä käyttäjille myöhemmin tänä vuonna ilmoituksen, joka kehottaa poistamaan ohjelmiston.

Adobe ei tukiartikkelissaan mainitse sitä, että Flash on ollut suosittu ohjelmisto rikollisten ja muiden pahantekijöiden keskuudessa tietokoneisiin hyökkäämiseksi. Jo vuosien ajan tietoturvan yksi nyrkkisääntö on ollut, että Flashia ei pitäisi koskaan käyttää.

Adobe perustelee Flashin lopettamista lähinnä sillä, että ohjelmisto on vanhentunut ja se on verkossa korvattu muilla tekniikoilla kuten html5:llä ja webgl:llä.

Flash Player voi näkyä Windows 10:n sovellusvalikossa esimerkiksi tällä tavalla.

Jos käytät Windows 10:tä ja et ole varma, onko sinulla vielä Flash, asia kannattaa tarkastaa. Avaa Windowsin asetukset vasemman alakulman aloitusnapin takaa (hammasratas) ja valitse sitten Sovellukset. Etsi tästä listasta kaikki mahdolliset ohjelmat, jotka alkavat nimellä Adobe Flash. Siellä voivat näkyä paitsi Flashin itsenäiset asennukset, myös sen selainliitännäiset. Paina jokaisen kohdalla Poista asennus, ja seuraa ruudun ohjeita.

Adobe antaa myös erilliset ohjeensa ohjelmiston poistamiseksi sekä Windowsista että Macista yhtiön omalla työkalulla. Tämä ohje koskee vain Flashin itsenäistä versiota, ei sen selaimiin liitettävää lisäosaa.

Selainvalmistajat ovat myös turvautuneet omiin konsteihinsa Flashin tappamiseksi askel askeleelta. Esimerkiksi Chromessa Flash on ollut jo hyvän aikaa oletuksena pois päältä.

Koska Flashia on käytetty vuosikausia, sen jäljet ovat pitkät. Se kummittelee edelleen muun muassa VR:n lippukaupassa.

Huomaa, että Flashista on ollut saatavilla versio myös Linuxille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?