Suomalaisille sataa huijauspuheluita – edes salainen numero ei suojaa

Osa huijauspuheluista epäonnistuu ja toisesta päästä kuuluu vain hiljaisuutta.

Huijauspuheluun vastaamisesta ei aiheudu kuluja. Mutta se kannattaa katkaista alkuunsa.

17.6.2020 16:15

Suomeen kohdistuu parhaillaan laaja puhelinhuijauskampanja tai useita sellaisia. Ilta-Sanomat Digitoday on saanut useita yhteydenottoja puhelinsoitoista.

Osa huijaussoitoista on teknisen tuen huijauksia, joissa soittaja väittää olevansa Microsoftin ja muun suuren yrityksen työntekijä ja väittää hakkerin päässeen käsiksi puhelun vastaanottajan koneelle. Tämä ei pidä paikkaansa. Sen sijaan soittaja yrittää saada uhrin asentamaan koneelleen etähallintaohjelman, jota voidaan käyttää esimerkiksi verkkopankkiin tunkeutumisessa.

Osassa soitoista yritetään myydä virtuaalivaluuttasijoituksia.

Osa huijauspuheluista saattaa olla hiljaisuutta. Syy tähän on siinä, että puhelut tulevat robottisoittoina, eikä huijarien puhelinkeskuksessa ole välttämättä vapaata operaattoria ottamaan vastaan läpi mennyttä puhelua.

Koska soitot ovat automatisoituja, niitä voi tulla myös salaisiin puhelinnumeroihin. IS Digitodayn tiedossa on ainakin kaksi tällaista tapausta.

Huijauspuhelun sai keskiviikkona myös yksi Ilta-Sanomat Digitodayn toimittaja. Äänenlaadultaan huonosta soitosta oli vaikea saada selvää, mutta langan päässä oli mies, joka esittäytyi Microsoftin edustajaksi.

Mitä ilmeisimmin intialaisella korostuksella puhuva mies antoi ymmärtää, että toimittajalla oli jonkinlainen hakkeriongelma, mutta puhelu katkesi lyhyeen toimittajan todettua suoraan, että tämä on huijauspuhelu.

Kyseessä oli klassinen helpdesk-huijaus. Miehen äänen taustalta kuului kovaa hälinää viitaten siihen, että hän saattoi työskennellä toimistossa tai call centerissä, joka on omistettu vastaavien soittojen tekemiseen. Puhelu tuli kotimaisesta 050-alkuisesta numerosta.

Huijausnumeron estäminen ei välttämättä estä uusilta yhteydenotoilta, sillä soittajan puhelinnumerot ovat väärennettyjä. IS:llä on tiedossa ainakin suomalaisista 09- ja 050- ja 044-numeroista tulleita soittoja. Yksi mykkäpuhelu on tullut Norjan +47-suuntanumerosta. Numeron väärentäminen tapahtuu reitittämällä puhelu digitaalisen VoIP-puhelinkeskuksen läpi.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan puheluun vastaaminen ei ole vaarallista. On kuitenkin tärkeää pitää huoli siitä, ettet anna pankkitietojasi tai kuvia henkilöpapereistasi, etkä asenna tietokoneeseesi tai puhelimeesi ohjelmia huijarin kehotuksesta.

Jos olet luovuttanut pankkitietojasi, sinun on syytä ottaa viipymättä pankkiisi. Tämän jälkeen tee asiasta rikosilmoitus poliisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?