Pidä varasi: Lidl-huijaus kerää suomalaisten yhteystietoja

Facebookissa näkyy Lidlin nimissä tehty suomalaisten tietoja keräävä huijaus.

Lidlin nimissä tehtävät huijaukset näkyvät Facebookin uutisvirrassa. Niiden takana on Lidl_Finland-niminen sivuväärennös.

3.6.2020 15:06

Facebookissa näytetään suomalaisille Lidlin nimissä tehtyä huijausta, jonka varjolla ihmisiltä kalastellaan yhteystietoja.

Lidl_Finland-nimisellä sivulla ei ole omia julkaisuja, mutta sen nimissä ostetaan mainoksia, jotka näkyvät Facebook-käyttäjien uutisvirrassa. Lidlin aitojen sivujen nimi on Lidl Suomi.

Facebookissa on paljon maksettuja huijausmainoksia. Nyt sellaista näytetään ihmisille Lidlin nimissä.

Huijaussivu on luotu vajaa kuukausi sitten. Vaikka sivulla ei ole omaa sisältöä, siitä on ehtinyt tykkäämään yli 260 ihmistä.

Ihmisille Facebookissa näytettävässä mainoksessa oleva linkki johtaa verkkosivulle, jossa tehdään nopea ”kysely”. Tämän jälkeen ihmisiltä kysytään yhteystietoja ja kotiosoitetta.

On epäselvää, miksi yhteystietoja kerätään. On esimerkiksi mahdollista, että niistä kerätään eteenpäin myytävää markkinointirekisteriä. Sivustoon ei näy liittyvän kuukausimaksullista tilausansaa, kuten usein huijaussivujen tapauksessa.

Yhteystietojen luovuttamissivulla on huomaamaton linkki, jonka takaa käy ilmi, että tietoja kerää singaporelainen yhtiö.

Mainos vie kyselysivulle, ja kyselyyn vastaamisen jälkeen aletaan kysellä yhteystietoja. Sähköpostin jälkeen kysytään kotiosoitetta.

Huijaussivu todistaa, että Facebook ei ole vieläkään päässyt eroon huijausmainoksista, joita tehdään isojen firmojen nimissä.

Ilmiö ei ole uusi. IS Digitoday lähestyi Facebookia samasta asiasta jo kolme vuotta sitten. Yhtiö ei vastannut sille esitettyihin kysymyksiin, vaan sanoi lausunnossaan ettei ”mikään tarkistusjärjestelmä huomaa kaikkia rikkomuksia” ja yhtiö kouluttaa tiimejä myös mainosten sisältöjen tutkimiseen.

Facebookin halu puuttua valheelliseen mainontaan on muutenkin hyvin pientä. Yhtiö on kertonut , että vaikka se pyrkii tekemään faktatarkistuksia palvelussa kiertävistä uutisista, esimerkiksi vaalimainosten sisältöä ei tarkisteta lainkaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että poliitikko ei voi omassa statuspäivityksessään väittää mitä tahansa, mutta jos hän maksaa siitä pienen summan, hän saa sanoa mitä tahansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?