Poliisilta tiukka varoitus haasteiden tekijöille – tämä kannattaa jakaa kavereille - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Poliisilta tiukka varoitus haasteiden tekijöille – tämä kannattaa jakaa kavereille

Poliisin Instagram-varoitusta kannattaa jakaa eteenpäin. Facebookissa tehty helppo virhe voi kostautua pahasti myöhemmin.

Etenkin Facebookissa kiertää haasteita, joissa ihmiset tulevat paljastaneeksi turhan paljon itsestään.

27.4.2020 15:18

”Älä kerro henkilökohtaisia tietojasi salasanojen ja turvakysymysten kalastelijoille.” Poliisi julkaisi ytimekkään ja erittäin ajankohtaisen varoituksen Instagramissa viime viikon lopulla.

Varoitus on tehty alle kymmenen sekuntia kestävän videon muotoon. Alun lainaus on puettu vastaukseksi tyypillisen Facebook-kyselyn kysymyksiin, joissa pyydetään haasteen varjolla kertomaan muun muassa ensimmäinen kotikatu, lemmikkieläimen nimi, lempiväri, ensimmäisen luokan opettaja, suosikkibändi, lempiruoka ja äidin tyttönimi.

Poliisin kanta tulee sille harvinaisen selvästi: Älä kerro henkilökohtaisia tietojasi salasanojen ja turvakysymysten kalastelijoille.

Näihin kyselyihin voi törmätä laajasti sosiaalisessa mediassa, ei vain Facebookissa. Niiden taustat voivat kuitenkin olla hämärät.

Todellinen tarkoitus saattaa olla tietojen kerääminen, joilla voidaan yrittää murtautua ihmisten käyttäjätileille eri verkkopalveluissa. Kyselyihin annetut vastaukset voivat auttaa verkkopalvelujen turvakysymysten ohittamisessa ja joskus ne voivat käsittää myös suoranaisen salasanan, jolla palveluun pääsee sisälle.

Älä käytä salasanoina sanakirjasta löytyviä sanoja tai selviä erisnimiä. Jätä myös henkilökohtaisten tietojen jakamiseen perustuvat haasteet suosiolla sikseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?