Hankkijan emoyhtiöön Danish Agroon hyökättiin kiristysohjelmalla - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Hankkija kamppailee kyberiskua vastaan viidettä päivää: ”Mitään lunnaita ei näille rikollisille makseta”

Hankkijan myymälöissä ei ole voinut maksaa kortilla tai käteisellä emoyhtiöön kohdistuneen kiristyshyökkäyksen vuoksi.

Hankkijan tanskalaiseen emoyhtiön sunnuntaina kohdistunut kyberisku on lamauttanut kauppaa Suomessa.

23.4.2020 14:55

Maatalouskauppa Hankkijan toiminta on hankaloitunut päiväkausiksi kyberhyökkäyksen takia. Hankkija kertoi maanantaina, että sen emoyhtiö Danish Agron tietojärjestelmiin kohdistui sunnuntaina ulkopuolinen hyökkäys. Poikkeustilanne jatkuu edelleen.

Hankkijan toimitusjohtajan Jyrki Lepistön mukaan kyseessä on kiristysohjelma. Hän ei osannut suoralta käsin sanoa, mikä kiristäjä on kyseessä.

Viime aikoina pinnalla on ollut muun muassa Maze-niminen haittaohjelma, joka pelkän tietojen salaamisen lisäksi tekee niistä kopiot, joilla uhria voidaan kyykyttää lisää uhkaamalla tietojen julkaisulla.

Kiristäjien vaatimia lunnaita tietojen palauttamiseksi ei aiota maksaa.

– Hyökkäys kohdistui Danish Agron konesaleihin ja palvelimiin Tanskassa. Tämä on poikkeuksellisen voimakas ja vakava hyökkäys, ja aika vahvojen suojausten läpi se onnistuttiin tekemään. Mutta tietenkään missään nimessä mitään lunnaita ei näille rikollisille makseta, Lepistö vakuuttaa.

Lepistön mukaan kiristäjä ei ole tämän hetken tiedon perusteella levinnyt Hankkijan järjestelmiin Suomessa.

Onko kuitenkin mahdollista, että kiristäjillä olisi hallussaan asiakastietoja, joita he saattaisivat julkistaa paineen lisäämiseksi?

– Tämän hetkisen tiedon mukaan asiakkaiden tiedot eivät ole vaarassa, Lepistö vastaa.

Toimitusjohtajan mukaan järjestelmiä palautetaan Tanskassa varmuuskopioista. Sillä välin Suomessa ryhdyttiin myös toimenpiteisiin.

– Olemme omin voimin tehneet erilaisia virityksiä ja poikkeusjärjestelyjä. Saamme vielä tämän päivän aikana toimintamme hyvinkin normaaliksi asiakkaiden näkökulmasta.

Hyökkäys on aiheuttanut häiriöitä ja viivästyksiä joidenkin tuotteiden toimituksissa ja laskutuksessa Hankkija Oy:ssä ja Movere Oy:ssä. Hankkija on varautunut myös tuotantohäiriöihin.

Kassat palaavat toimintaan

Huoltovarmuudenkin kannalta kriittiset toiminnot, kuten rehun toimitukset ja viljakauppa, ovat Lepistön mukaan toimineet normaalisti kuten myös kone- ja varaosakauppa.

Suomen 65 myymälässä ei ole kuitenkaan voinut maksaa ostoksia käteisellä tai kortilla, koska kassat eivät ole toimineet. Kassat ovat alkaneet nyt toimia joissakin liikkeissä, ja tilanteen pitäisi palautua tältä osin normaaliksi viimeistään huomenna. Tänään kassalla asioinnin pitäisi onnistua joissakin suurimmissa myymälöissä.

Myymälöissä maatalouden tiliasiakkaat ovat voineet noutaa tilattuja tuotteita ja tehdä tilauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?