Moni suomalainen käyttää edelleen vaarallista Internet Explorer 11:tä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Monilla suomalaisilla on käytössä vaarallinen nettiselain – nyt on aika vaihtaa

Internet Explorer 11:n käyttö tulisi lopettaa ja siirtyä toiseen selaimeen.

Windows 10 -koneissa tulee mukana vielä Internet Explorer -selain. Sen käyttö ei ole missään nimessä suositeltavaa.­

21.4. 7:00

Suuri osa suomalaisista käyttää edelleen vaarallista Internet Explorer -selainta. Microsoftin nettiselain ei täytä enää nykyisiä turvallisuusvaatimuksia, ja sitä käyttäviin tietokoneisiin voi hyökätä monin tavoin.

Ilta-Sanomien kehityspäällikkö Nicklas Kosken mukaan Ilta-Sanomien verkkosivuilla käy viikoittain 100 000 käyttäjää, joilla on käytössään vanha selain. Luvut perustuvat anonyymeihin käyttäjätietoihin, joista ei ole mahdollista erottaa yksittäisiä käyttäjiä.

Suurin osa IE11:n käyttäjistä käyttää selainta ajanmukaisella Windows 10:llä. Koski uskoo, että pääsyy vanhentuneen selaimen käyttöön on tapa ja tottumus.

Internet Explorer käynnistyy tästä kuvakkeesta.­

Vaarallinen Internet Explorer on säilytetty osana Windowsia, koska moni yritysjärjestelmä on rakennettu toimimaan sen käyttämän, muista selaimista poikkeavan teknologian varaan. Tavallista internet-selailua sillä ei voi missään nimessä suositella tehtävän.

Windows 10:ssä tulee mukana myös uudempi ja turvallisempi nettiselain, Microsoftin Edge. Tämän lisäksi verkosta voi ladata tietokoneelle muun verkkoselaimen, kuten suositun Google Chromen, suuryrityksistä riippumattoman Mozilla Firefoxin tai räätälöitävän ja tietoturvasta tarkan Vivaldin.

Siirtyminen uuteen verkkoselaimeen on tehty helpoksi. Uusi selain kysyy ensimmäisen käyttökerran yhteydessä, tuodaanko kirjanmerkit vanhasta selaimesta. Tallennettuja salasanoja ei pysty kuitenkaan siirtämään uuteen selaimeen, sillä ne on salattu. Kerromme jutun lopussa olevassa laatikossa, miten tämä tehdään käsipelillä.

Saksan tietoturvaviranomainen BSI selvitti nettiselainten turvallisuutta yli 20 eri kriteerillä viime vuoden lopussa. Internet Explorer oli ainoa selain, joka sai kaksi punaista merkintää. Tämä johtui siitä, että se ei esimerkiksi tue niin sanottua same origin policy -suojausta, jonka on tarkoitus estää ulkopuolisia verkkosivuja laittamasta koodiaan toisille sivustoille. Selain ei myöskään osaa estää haitallisen sisällön ajamista luotetulla verkkosivulla.

Ensimmäinen Internet Explorerin versio ilmestyi 1995, jolloin selain kilpaili sen ajan markkinajohtaja Netscapen kanssa. Nykyisin Windows 10:stä löytyvä Internet Explorer on julkaistu loppuvuodesta 2016, eikä siihen tule enää ominaisuuspäivityksiä.

Myös maailmalla Internet Explorerin markkinaosuus on huomattavan suuri. Internet Explorer oli Netmarketsharen lukujen mukaan 7 prosentin markkinaosuudellaan maaliskuussa maailman kolmanneksi suosituin selain Chromen (68 %) ja Firefoxin (8 %) jälkeen. Edgen osuus oli 6 % ja Safarin 4 %.

Näin pääset käsiksi tallennettuihin salasanoihin Internet Explorer 11:ssä

1. Klikkaa asetusvalikkoa eli oikeassa yläkulmassa olevaa rataskuvaa

2. Valitse Internet-asetukset (internet options)

3. Valitse Sisältö-välilehti (content)

4. Etsi Automaattinen täydennys (AutoComplete) ja klikkaa sen vierestä Asetukset (options)

5. Valitse Salasanojen hallinta (manage passwords)

6. Nyt näet listan verkkosivuista, joiden salasanat olet tallentanut. Saat ne näkyviin yksi kerrallaan klikkaamalla merkinnän oikealla puolella olevaa alaspäin osoittavaa nuolenpäätä ja sitten Näytä-tekstiä kunkin salasanan vieressä.

7. Kirjoita salasanat ylös paperilapulle ja tallenna ne uudessa selaimessa, kun kirjaudut sillä sivustolle. Älä jätä lappua ajelehtimaan, minne sattuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?