Suomeen tulee taas huijauspuheluita: Nyt on syytä varoa +257-numeroita - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Suomeen tulee taas huijauspuheluita: Nyt on syytä varoa +257-numeroita

Takaisinsoittoon perustuvia puhelinhuijauksia sataa taas suomalaisille.

Häläripuheluissa puhelin soi vain pari kertaa ja vastaanottajan toivotaan soittavan takaisin.

20.4.2020 10:10

Suomeen tehdään jälleen takaisinsoittohuijauksia ulkomailta käsin. Viime viikolla suomalaisiin liittymiin on tullut soittoja ainakin +257-alkuisista eli Burundin suuntanumeroista.

Soittoja on tullut Ilta-Sanomien toimitukseen, minkä lisäksi niistä on raportoitu useilla suomalaisilla nettifoorumeilla.

Takaisinsoittoon perustuvat ”hälärihuijaukset” tunnetaan maailmalla wangirihuijauksen nimellä. Niissä puhelimen annetaan soida hetki, ja puhelimen omistaja yritetään saada soittamaan takaisin kalliiseen numeroon. Puhelu välittyy usein useamman operaattorin kautta ja käy soittajalle kalliiksi.

Tietoturva-asiantuntija Juha Tretjakov Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta kertoi Helsingin Sanomille viranomaisten saaneen useita ilmoituksia huijaussoitoista viime viikolla. Suomen teleoperaattorit kertoivat yli miljoonasta soitosta maaliskuun aikana. Operaattoreista ainakin Telialla on mahdollisuus tunnistaa ja estää numerot, joista huijaussoittoja tehtaillaan.

Poliisi ja Kyberturvallisuuskeskus antoivat häläripuheluihin helmikuussa selkeät ohjeet:

  1. Älä soita numeroon takaisin. Puheluun vastaaminen ei aiheuta kuluja.

  2. Mikäli soitit numeroon, tarkista puhelinlaskusi ylimääräisten kulujen varalta.

  3. Jos epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi, tee ilmoitus puhelinoperaattorillesi ja rikosilmoitus poliisille.

Aiemmissa huijauskampanjoissa Suomeen on tullut puheluita runsaasti Tunisian +216-maakoodin takaa. Niitä on nähty myös maakoodeista +675 (Papua-Uusi-Guinea), +685 (Samoa), +387 (Bosnia ja Hertsegovina) sekä satelliittinumeroista +881 ja +882.

Alkuvuodesta samanaikaisesti takaisinsoittohuijausten kanssa Suomessa oli käynnissä toinenkin puheluhuijauskampanja. Näissä teknisen tuen huijauksissa (englanniksi helpdesk scam tai tech support scam) soitettiin suomalaisilta näyttävistä puhelinnumeroista, ja soittaja kertoi olevansa Microsoftin tai muun vastaavan organisaation teknisestä tuesta.

Soittajan tavoitteena oli päästä käsiksi vastaajan henkilökohtaisiin tietoihin tai tietokoneeseen. Usein soittaja ohjeisti vastaanottajaa asentamaan tietokoneelleen etähallintaohjelman ja pyrki pääsemään käsiksi uhrin verkkopankkiin.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan nämä soitot vähentyivät maaliskuun loppuun mennessä. Se ei ole kuitenkaan tae sille, etteikö huijauskampanja voisi alkaa uudelleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?