Haittaohjelma leviää pikaviestinä kaverilta – älä klikkaa, toimi näin

Facebook Messengerissä levitetään haittaohjelmaa.

7.4.2020 9:33

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten poistat Facebookista ei-toivottuja ohjelmia.

Facebook Messengerissä leviää ärhäkkä haittaohjelma, joka levittää itseään kavereilta tulevien pikaviestien välityksellä. Viestissä on muutamalla hymiöllä varustettu teksti ”se olet sinä tässä videossa”.

Video vie sivulle, jossa näyttäisi olevan Facebook-video. Todellisuudessa videota ei ole, mutta sen klikkaaminen asentaa haittaohjelman.

Tartunnan saanut käyttäjä alkaa levittää linkkiä omille Facebook-kavereilleen. Haitake saattaa myös varastaa käyttäjätilin.

Samanlaista haittaohjelmaa on levitetty myös vuosina 2016, 2017 ja 2018. Kaikki ovat toimintalogiikaltaan samanlaisia: ne pyrkivät säikäyttämään tai hämmentämään vastaanottajaa yhdistämällä viestin tämän nimeen.

Jos epäilet klikanneesi haittaohjelmalinkkiä, toimi seuraavasti:

  • Vaihda Facebook-salasanasi.

  • Tarkista, onko Facebook-tilillesi asentunut luvattomia sovelluksia. Ohjeet tähän saat jutun alussa olevalta videolta.

  • Jos käytät Facebookia tietokoneelta, tarkista Chrome-selaimen lisäkkeiden asetukset (kirjoita osoitekenttään chrome://extensions/). Jos näet selainlaajennusten listassa jotain vierasta, poista se.

  • Varoita kavereitasi Facebook-seinälläsi.

  • Jos huomaat kaverisi levittävän haittaohjelmaa, anna hänelle nämä ohjeet.

Haittaohjelmaviestien lisäksi pikaviestimissä leviää ketjukirjemäisiä säikyttelyviestejä. Niiden tarkoitus on saada ihmiset levittämään viestiä pelottelemalla kavereitaan olemattomilla haittaohjelmilla. Taannoin tällainen kampanja nähtiin WhatsAppissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?