Check Point: Zoom-verkkotunnukset lisääntyivät selvästi - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Pidä varasi: Rikolliset iskevät nyt suosittuun videopuhelusovellukseen

Zoom-ohjelmiston varjolla huijataan nyt selvästi aiempaa enemmän, tietoturvayhtiö kertoo.

Nopeasti suosiotaan kasvattaneen Zoom-videopuhelusovelluksen nimissä huijataan nyt.

1.4.2020 7:00

Koronapandemia on saanut ihmiset joukolla etätöihin, kyberrikolliset ovat reagoineet asiaan nopeasti. Tietoturvayhtiö Check Pointin mukaan tästä toimii esimerkkinä huomattava kasvu sellaisissa verkkotunnuksissa, joissa on osana zoom-sana.

Zoom on amerikkalainen videopuheluohjelmisto, joka on saanut merkittävästi uusia käyttäjiä viime aikoina. Palvelu nousi otsikoihin myös, kun sen käyttäjätietojen päätyminen Facebookille kävi ilmi.

Check Pointin mukaan pandemian alettua on rekisteröity 1700 uutta zoom-tunnusta, joista neljännes viimeisen seitsemän päivän aikana. Yhtiö sanoo todenneensa näistä 70 tunnusta epäilyttäviksi. Yhtiö suosittelee suhtautumaan Zoom-aiheisiin viesteihin nyt suurella varauksella.

– Joka kerta, kun saat Zoom-linkin tai -asiakirjan viestinä tai edelleenlähetettynä, katsoisin sitä vielä kerran varmistaakseni, ettei se ole ansa, sanoo Check Pointin kybertutkimuksen johtaja Omer Dembinsky blogissa.

Tietoturvayhtiö mainitsee zoom-us-zoom_##########.exe-nimisen tiedoston, jonka ajaminen asentaa InstallCore-ohjelman. Se kuuluu niin sanottuihin potentiaalisesti ei-toivottujen ohjelmien luokkaan ja voi johtaa vakavampien haittaohjelmien asentumiseen koneelle. Ohjelmaa voidaan levittää myös muilla tiedostonimillä.

Zoomin lisäksi konnat huijaavat myös esimerkiksi Googlen nimissä. Check Point sanoo havainneensa Google Classroom- ja Google Hangouts -palveluja imitoivia verkkolinkkejä kuten googloclassroom\.com ja googieclassroom\.com. Classroomin virallinen osoite on classroom.google.com.

Check Point julkaisi äskettäin ohjeita turvalliseen etätyöskentelyyn. Yhtiö muun muassa varoitti, että koronavirukseen liittyvät verkkosivut ovat 50 prosenttia muita todennäköisemmin haitallisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?