Hallitus siirtyi käyttämään sovellusta, joka vuotaa tietoja Facebookille

Zoom-videosovelluksen yhteys Facebookiin herättää huolta, eikä siitä kerrota kunnolla käyttäjille, Motherboard-lehti selvitti.

Zoom-videopuhelusovelluksen suosio on hypännyt koronaviruspandemian aikana.

28.3.2020 7:00

Koronapandemia räjäytti etätyöskentelyn ja sen myötä usean videopuhelusovelluksen suosion. Yksi niistä on amerikkalainen Zoom.

Motherboard-lehti kirjoittaa Zoomin iOS-version olevan yhteydessä Facebookiin ja toimittavan yhteisöpalvelulle tietoja myös niistä käyttäjistä, joilla ei ole Facebook-tiliä laisinkaan. Sovellus ottaa yhteyttä Facebookin Graph API -rajapintaan ja kertoo aina, kun sovellus avataan. Lisäksi se lähettää tietoja käyttäjän laitteesta, aikavyöhykkeen, kaupungin ja tiedon käytetystä mobiilioperaattorista. Mukana menee myös laitteen luoma ainutkertainen tunniste mainosten kohdentamista varten.

Sovellus on saanut Suomessa yllättävää yhteiskunnallista merkitystä, sillä valtioneuvosto ja viranomaiset siirtyivät vastikään käyttämään Zoomia koronaan liittyvissä tiedotustilaisuuksissaan.

Zoomin harjoittama tietojenkeruu ei sinänsä ole ainutkertaista, ja se on yleinen toimintatapa usean sovelluksen kohdalla. Toistaiseksi ei ole todisteita, että Zoom välittäisi käyttäjistä Facebookille arkaluonteisia tietoja.

Zoom ei kerro asiasta kovinkaan selvästi tietosuojalausekkeessaan. Motherboard huomauttaa Facebookin edellyttävän, että tällaisesta tietojen keruusta kerrotaan läpinäkyvästi käyttäjille. Zoomin tietosuojalausekkeessa Facebookia ei kuitenkaan mainita kohdassa, jossa kuvaillaan Zoomin mainoskumppaneita. Tässä yhteydessä Zoom toteaa, että nämä kumppanit ”saattavat kerätä automaattisesti jotain tietoa käyttäjästä”.

Motherboardin artikkeli koskee nimenomaan Zoomin iOS-versiota. Artikkelissa ei ole mainintaa, tapahtuuko samanlaista keruuta myös Android-versiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?