Valtion salatut verkkoyhteydet kaatuivat – piikki etätöissä oli liikaa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Valtion salatut verkkoyhteydet kaatuivat – piikki etätöissä oli liikaa

Valtion suojatut Kauko-etäyhteydet ovat kaatuneet kuormituksen alla.

13.3.2020 11:02

Valtionhallinnon virastoille ja laitoksille, ministeriöille, eduskunnalle ja tuomioistuimille ict-palvelut toimittavan Valtorin suojatut Kauko-vpn-yhteydet kärsivät pahoista häiriöistä. Eiliseen saakka yhteydet vielä jaksoivat kantaa kuormituksen, mutta tänään ne ovat monin paikoin toimintakelvottomia.

Vpn (virtual private networking) on verkkoyhteydet suojaava teknologia, jolla estetään ulkopuolisia nuuskimasta verkkoyhteyksiä. Se on käytännössä välttämätön, kun etätöissä käsitellään luottamuksellisia aineistoja.

Valtorin tuotantojohtaja Tero Latvakangas kertoo Ilta-Sanomat Digitodaylle, että palvelun jumiutumisen syy ovat koronaviruksen vuoksi lisääntyneet etätyöt. Salattujen yhteyksien käyttö on ”merkittävästi suurempaa” kuin tavallisesti.

Palvelu jumiutui aamulla kello 9.30. Tällä hetkellä palvelu on jaettu useammalle laitteelle. Suurinta osaa valtion käyttäjistä palveleva laite on täysin nurin.

– Sitä ei pysty käyttämään lainkaan, Latvakangas sanoo.

Valtori on pyytänyt käyttäjiä käyttämään vpn-yhteyksiä vain työhön liittyviin välttämättömiin asioihin. Muut neuvotaan hoitamaan ilman suojausta, käyttäjien tulisi suosia mobiiliyhteyksiä, eikä suuria tiedostoja tai videoita tulisi siirrellä suojatun yhteyden yli.

Valtori ei ole toistaiseksi ryhtynyt asettamaan virastoja tärkeysjärjestykseen. Liikennettä saatetaan kuitenkin ryhtyä rajoittamaan sisällön perusteella, jolloin työhön liittymättömien sisältöjen käyttö estetään.

Latvakankaan mukaan Kaukon kapasiteettia lisätään parhaillaan. Tämä tarkoittaa palvelintehon sekä ohjelmistojen lisäämistä.

– Kun koronasta tuli ennusmerkkejä, teimme suunnitelmat. Valitettavasti emme vielä päässeet maaliin, mutta teemme sitä niin nopeasti kuin vain voimme, Latvakangas sanoo.

– Etäkäyttöä ei ole suunniteltu niin, että kaikki käyttäjät olisivat yhtä aikaa etätöissä. Tilanne on haastava.

Valtorin vpn-yhteys tulee ostopalveluna Telialta. Kapasiteettia lisätään teleoperaattorin konesaleihin. Osa toimenpiteistä tehdään perjantain ja viikonlopun aikana.

– Näin saamme ensiapua maanantaille. Mutta on myös toimenpiteitä, jotka kestävät pidempään, viikon, kaksi tai kolme, Latvakangas sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?