Yli miljardi laitetta ajaa liian vanhaa Androidin versiota ja voi olla alttiina haittaohjelmille - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Yli miljardi puhelinta ja tablettia on vaarassa – eihän oma laitteesi kuulu joukkoon?

Jopa yli miljardi Androidia ajavaa laitetta on alttiina hyökkäykselle, kuluttajajärjestö arvioi.

Vanhempiin Android-puhelimiin ei enää saa päivityksiä, joten ne ovat alttiita haittaohjelmille.­

9.3. 15:35

Yli miljardi puhelinta ja tablettia voi ajaa niin vanhaa Androidin versiota, ettei Google enää toimita niihin tietoturvakorjauksia. Näin arvioi brittiläinen kuluttajajärjestö Which, joka viittaa Googlen omaan tilastoon Android-versioiden markkinaosuuksista.

Viime toukokuulta olevan tilaston mukaan 42,1 prosenttia aktiivisista Android-laitteista ajoi käyttöjärjestelmän versiota 6.0 tai vanhempaa. Kuitenkaan viime vuoden tietoturvapäivityksistä yksikään ei tukenut versiota 7.0 edeltäviä Androideja. Näin ollen kaksi viidestä laitteesta voi olla alttiina haittaohjelmille ja muille uhkille.

Which pyysi tietoturvalaboratorio AV Comparativesia asentamaan haittaohjelmia neljään puhelimeen, joiden versiot vaihtelivat 4.4.2:sta 8.0:aan. Vaikka joukossa oli siis myös yhä tuettuja puhelimia, kaikki laitteet saatiin tartutettua vähintään kahdella haittaohjelmalla. Yleisesti ottaen vaara kasvaa puhelimen iän kanssa.

Kuluttajajärjestöllä on ohjeita vanhan Android-laitteen omistajille. Tarkista ensin versiosi asetusvalikosta (tarkka polku vaihtelee laitteesta toiseen), ja jos versio on alle 7.0, yritä päivittää uudempaan versioon samassa valikossa.

Älä lataa mitään sovelluksia Google Play -kaupan ulkopuolelta, koska silloin haittaohjelman riski kasvaa selvästi.

Vältä myös painamasta mitään linkkejä esimerkiksi tekstiviesteissä tai sähköposteissa, joista et ole täysin varma. Pidä tärkeistä tiedoistasi kopiot mielellään kolmessa paikassa, kuten jossakin pilvipalvelussa, kiintolevyllä ja internetistä irti olevalla varalevyllä. Käytä myös virustutkaa, jos mahdollista. Vanhaan laitteeseen sellaisen löytäminen voi olla vaikeaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?