Kaspersky: Terminator: Dark Fate -elokuvan Sipsipussi ei estä seurantaa, ja rikolliset käyttävät siihen joka tapauksessa muita keinoja. Näin suojaat puhelimesi vakoilulta - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Leffasta tuttu temppu ei auta – näin suojaat puhelimesi kunnolla

Tietoturvayhtiön mukaan sipsipussin kanssa ei pötkitä pitkälle, jos joku on tosissaan puhelimesi tietojen perässä.

Sarah Connor (Linda Hamilton) käytti Terminator: Dark Fate -elokuvassa kevyttä kertasinkoa paremmin kuin sipsipussia, joka ei todellisuudessa riitä suojaamaan kännykkää vakoilulta.

2.3.2020 7:00

Moni on nähnyt uudessa Terminator: Dark Fate -elokuvassa kohtauksen, jossa Sarah Connor pitää matkapuhelintaan tyhjässä sipsipussissa suojautuakseen seurannalta. Venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky Lab kuitenkin testasi, että tempusta ei ole juuri apua todellisessa elämässä. Tukiasemien ja wifi-signaalien estämiseen tarvittiin kaksi pussia, ja jos puhelimen ottaa hetkeksikin pois, voi sen paikallistaa ainakin summittain.

Kaspersky katsoo, että seuranta näin kehittyneillä tavoilla, gps:stä puhumattakaan, on kallista ja vaikeaa. Siksi potentiaaliset vakoojat, kuten rikolliset, pomo tai jopa puoliso, turvautuvat helpompiin konsteihin. Niihin lukeutuvat esimerkiksi Google- tai Apple-tilin murtaminen, metatietojen kerääminen esimerkiksi netissä julkaistuista valokuvista (missä, milloin ja miten kuva on otettu) ja ravintola- ja muista vierailuista lähetettävät ilmoitukset sosiaalisessa mediassa.

Konnat voivat myös syöttää tai asentaa laitteeseen viattomilta näyttäviä haittaohjelmia, jotka keräävät ja lähettävät runsain mitoin puhelimen tietoja sijainnista aina viesteihin ja puheluihin. Lisäksi on olemassa paikoin laillisia ja paikoin lain harmaalla alueella toimivia seurantasovelluksia, joita mainostetaan esimerkiksi vanhempien työkaluina lasten vahtimiseksi. Kasperskyn mukaan ne ovat kuitenkin käytännössä hyvin paljon vakoiluohjelmien kaltaisia. Niiden asentamiseksi tarvitaan pääsy seurattavaan puhelimeen, mutta joskus tällaisia sovelluksia on jopa esiasennettu puhelimiin.

Kaspersky lyö pöytään – IS Digitodayn täydentämänä – muutaman nyrkkisäännön puhelimesi vakoilun estämiseksi.

  • Käytä vahvaa salasanaa ja kaksivaiheista tunnistusta aina, kun mahdollista. Sinusta riippumattomassa tietomurrossa paljastunut salasana ei yksinään päästä ketään tunkeutumaan tileillesi, jos kirjautumiseen tarvitaan myös vaikkapa puhelimeen lähetettävä varmistuskoodi.

  • Suojaa laitteesi vahvalla pin-koodilla, niin kukaan läheisesi ei pääse asentamaan siihen vakoiluohjelmaa.

  • Lataa sovellukset vain virallisista kaupoista, eli Google Playsta tai App Storesta. Niissäkin voi olla haitallisia sovelluksia, mutta silti selvästi muita lähteitä vähemmän. Katso kaupassa ennen lataamista muun muassa, millaisen arvosanan sovellus on saanut, kauanko se on ollut saatavilla ja kuka sen on kehittänyt.

  • Älä anna sovelluksille puhelimessasi sellaisia lupia, jotka vaikuttavat turhilta. Jos epäilyttävälle pyynnölle löytyy myöhemmin viaton selitys, luvan voi antaa myös jälkikäteen. Jos sovellus pyytää vaikkapa lupaa käyttää paikkatietoja tai mikrofonia, tulisi luvan antamista miettiä tarkkaan.

  • Käytä puhelimessa luotettua tietoturvaohjelmaa.

  • Harkitse kuvien metadatan poistamista. Tieto kuvan ottopaikasta voi auttaa myöhemmin, kun vanhaa kuvaa yrittää etsiä esimerkiksi Google Kuvien haulla. Lisäksi useat verkkopalvelut Facebook ja Imgur mukaan lukien poistavat metadatan automaattisesti, How-To Geek huomauttaa. Voit kuitenkin varmistaa paikkatiedon poiston avaamalla puhelimen kamerasovelluksen ja etsimällä vaihtoehdon asetusvalikosta. Se voi vaihdella puhelimesta toiseen, mutta esimerkiksi Samsungin puhelimissa se voi löytyä kamerasovelluksen hammasrataspainikkeen takaa nimellä Sijaintitunnisteet. Applen iPhonessa avaa puhelimen asetukset ja valitse Tietosuoja > Sijaintipalvelut > Kamera > Ei koskaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?