Toimi näin, jos saat oudon soiton – poliisi varoittaa huijauspuheluista - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Toimi näin, jos saat oudon soiton – poliisi varoittaa huijauspuheluista

Liikkeellä on kahdenlaisia huijauksia.

27.2.2020 16:35

Poliisi ja Kyberturvallisuuskeskus varoittavat suomalaisia piinaavista huijaussoitoista tiedotteessa. Huijauksia on liikkeellä kahdenlaisia: niin sanottuja helpdesk-huijauksia sekä wangiri- eli häläripuheluita.

Teknisen tuen huijauksissa (englanniksi helpdesk scam tai tech support scam), on kyse yleensä suomalaisista puhelinnumeroista tulevista soitoista, joissa soittaja kertoo olevansa Microsoftin tai muun vastaavan organisaation teknisestä tuesta. Soittajan tavoitteena on päästä käsiksi vastaajan henkilökohtaisiin tietoihin tai tietokoneeseen.

– Viranomaisten tietoon tulleissa tapauksissa on pyydetty soittajaa asentamaan etäkäyttöohjelma tietokoneelle, vedoten puheluun vastanneen henkilön tietokoneen tietoturvan tai ohjelmiston lisenssiongelmaan. Etäkäyttöohjelman ja pankkitunnusten avulla soittajat ovat pystyneet esimerkiksi siirtämään rahaa uhrin pankkitileiltä tai pääsemään käsiksi uhrin muihin tietoihin. Rikosvahingot voivat olla tällaisissa tapauksissa erittäin merkittäviä, sanoo rikosylikomisario Juha Tompuri Keskusrikospoliisista tiedotteessa.

Poliisi antaa näihin tilanteisiin viisi ohjetta:

  1. Lopeta puhelu – puhelua lopettaessa ei tarvitse olla kohtelias.

  2. Älä anna pankkitunnuksiasi, luottokorttitietojasi, muita henkilötietojasi tai siirrä rahaa mihinkään.

  3. Älä asenna mitään pyydettyjä ohjelmia tietokoneellesi.

  4. Jos olet myöntynyt soittajan pyyntöihin, ilmoita välittömästi asiasta omaan pankkiisi, sillä nopealla toiminnalla rahan siirto saatetaan pystyä vielä estämään.

  5. Tee vasta pankille ilmoittamisen jälkeen rikosilmoitus poliisille.

Suuri osa huijareiden käyttämistä puhelinnumeroista on väärennetty ilman että numeron aidolla omistajalla on asiasta mitään tietoa. Tämän vuoksi numeroja ei tule levittää sosiaalisessa mediassa.

– Jos oma puhelinnumero on joutunut huijareiden käyttöön, asiasta on hyvä olla yhteydessä omaan puhelinoperaattoriin, poliisi ja Kyberturvallisuuskeskus neuvovat.

Wangiri- eli hälärisoitoissa puhelimen annetaan soida hetki, ja puhelimen omistaja yritetään saada soittamaan takaisin kalliiseen numeroon. Näitä huijauksia on nähty Suomessa erityisen paljon helmikuussa. Maailmalla niitä on ollut runsaasti jo aiemmin.

Puheluita tulee Suomeen erityisen paljon Tunisian +216-maakoodin takaa. Niitä on nähty myös maakoodeista +675, +685, +387 sekä satelliittinumeroista +881 ja +882.

Näihin tilanteisiin poliisi ja Kyberturvallisuuskeskus antavat seuraavat ohjeet:

  1. Älä soita numeroon takaisin. Puheluun vastaaminen ei aiheuta kuluja.

  2. Mikäli soitit numeroon, tarkista puhelinlaskusi ylimääräisten kulujen varalta.

  3. Jos epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi, tee ilmoitus puhelinoperaattorillesi ja rikosilmoitus poliisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?