Suomalaisten puhelimiin tulee huijausviestejä PostNordin nimissä – älä klikkaa linkkiä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Suomalaisten puhelimiin tulee huijausviestejä – älä klikkaa linkkiä

Ainakin viikon verran jatkunutta huijausta tehdään PostNordin nimissä.

Tekstiviestitse tullut huijaus vie maksutietoja kalastelevalle verkkosivulle.

26.2.2020 10:22

Suomalaisille on lähetetty kuluvalla viikolla ja viime viikolla huijaustekstiviestejä. Viestissä väitetään, että viestin saajalle osoitettu kirje on jäänyt toimittamatta.

Huijauskampanja on jatkunut ainakin viikon ajan.

Viestissä olevan linkin takaa löytyy väärennetty PostNordin sivu, jossa pyydetään 2 euron maksua ”maksimipainon ylittämisestä”. Huijauksessa oleva maksulinkki ei toiminut uutisen kirjoitushetkellä.

Kun tekstiviestissä olevaa linkkiä klikkaa, aukeaa verkkosivu, jolle ”lähetyskoodi” on esitäytetty.

Melkein poikkeuksetta vastaavien linkkien takaa löytyy tilausansa. Maksutietonsa antavat ihmiset sitoutuvat tietämättään kymmenien eurojen kuukausimaksulliseen ja käytännössä vasteettomaan tilauspalveluun.

PostNord varoitti asiasta viime viikolla ja sanoi, että huijausviestejä on liikkeellä myös sähköpostitse. Yhtiön mukaan asiasta on tehty rikosilmoitus.

Nyt meneillään olevassa huijauksessa on huomionarvoista se, että sitä tehdään PostNordin nimissä ja logoilla. Aiemmin lähetyksen saapumishuijaukset ovat tapahtuneet pääosin Postin nimissä.

Tekstiviestitse tulevien huijausten taso vaihtelee. Postin nimissä tehtyjen huijausten uskottavuutta lisää se, että ne tulevat usein väärennetystä Postin numerosta, jolloin ne päätyvät samaan viestiketjuun aitojen saapumisilmoitusten kanssa.

Huijaustekstiviestit tulevat usein aalloissa. Viime kuukausien aikana niitä on nähty runsaasti muun muassa Postin, Gigantin, Finnkinon ja Sokoksen nimissä.

Huijausviestit kannattaa poistaa, eikä niihin kannata reagoida millään tavalla. Ei myöskään vastaamalla niihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?