Tekstiviestihuijaus luottaa yksinkertaiseen kikkaan – pikkumaksusta voi tulla iso lasku - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Tekstiviestihuijaus luottaa yksinkertaiseen kikkaan – pikkumaksusta voi tulla iso lasku

Tekstiviestillä tuleva vaatimus puuttuvasta maksusta voi johtaa jatkuvaan laskutukseen, josta on vaikea päästä eroon.

19.2.2020 9:23

Suomalaisten luottokorttitietoja urkitaan tekstiviesteillä, joissa vastaanottajalta vaaditaan muka puuttuvaa toimitusmaksua.

– Lähetyksesi on pidätetty toimitusmaksun puuttumisen vuoksi. Maksa puuttuva toimitusmaksu, viestissä kerrotaan.

Viestissä on myös satunnaisista kirjaimista ja numeroista muodostuva linkki, joka johtaa verkkosivulle, joka näyttää logon perusteella olevan logistiikkayhtiö PostNordin lähetysten seuranta. Sivun osoite ei kuitenkaan kuulu PostNordille.

Sivun linkkiä seuraamalla avautuu ilmoitus, jonka mukaan ”Pakettisi on matkalla”. Sitä ei kuitenkaan ole toimitettu painorajan ylittymisen takia. Vastaanottajalta vaaditaan kahden euron postitusmaksua.

PostNord varoittaa verkkosivuillaan, että sen nimissä on lähetetty paketin saapumisilmoituksilta näyttäviä huijausviestejä.

– Viesteihin ei tule reagoida eikä niissä olevia linkkejä tule klikata. PostNord ei koskaan pyydä saapumisviesteissään suorittamaan maksua, yhtiö varoittaa sivullaan.

Myös tammikuussa oli liikkeellä huijausviestejä, joissa vastaanottajia huijattiin ilmoituksella saapuvasta paketista. Tuolloin uhreja johdateltiin DHL:n nimissä tekemään euron toimitusmaksu.

Sivuille ei kannata syöttää luottokorttitietojaan edes kokeeksi, sillä se saattaa johtaa suurempiin ja mahdollisesti toistuviin laskuihin. Vastaavia keinoja on Suomessa käytetty esimerkiksi tilausansoissa, joissa pienen maksun yhteydessä maksaja sitoutuu huomaamatta ”asiakaskerhoon” tai ”palveluun”, joka veloittaa luottokortilta lähes sadan euron kuukausimaksuja.

Tilausansoista eroon pääseminen on yleensä vaikeaa, sillä laskutusta on hankala estää. Yleensä laskutuksesta pääsee eroon vain lopettamalla luottokortin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?