XHelper-haittaohjelma pysyy Android-puhelimessa piilotettujen kansioiden avulla - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Edes puhelimen nollaus ei auta – näin toimii häijy haittaohjelma

Android-puhelimia piinanneen xHelper-haittaohjelman salat selvisivät – osittain.

Android-puhelimia piinanneen xHelper-haittaohjelman salat selvisivät – osittain.

Julkaistu: 15.2. 7:00

Erittäin sitkeä xHelper-haittaohjelma on ihmetyttänyt tietoturvatutkijoita kuukausien ajan, mutta nyt sen salaisuudet ovat vihdoin selvinneet ainakin osittain.

Kymmenissä tuhansissa Android-laitteissa tavattu xHelper on ollut tietoturvatutkijoille poikkeuksellisen vaikea pähkinä. Haittaohjelmasta ei pääse eroon edes nollaamalla laite takaisin tehdasasetuksiin, ja kuukausien ajan kukaan ei tiennyt miksi.

Nyt xHelperin saloista on päästy selville ainakin jossain määrin, kertoo Ars Technica. Haittaohjelmaan perehtynyt tietoturvayhtiö Malwarebytes onnistui yhden Android-käyttäjän avulla jäljittämään xHelperin useaan puhelimessa olleeseen kansioon, jotka sisälsivät xHelperin toimimiseen tarvittavat tiedostot.

Edelleen on epäselvää, miksi kansiot eivät katoa puhelimen nollauksen yhteydessä. Malwarebytesin tutkijan Nathan Collierin mukaan voi olla, että kansiot näyttäytyvät puhelimelle sd-muistikorttina, jota ei nollata tehdasasetuksiin palattaessa.

– Tämä on ylivoimaisesti pahin tartunta, johon olen törmännyt mobiilihaittaohjelmien tutkijana. Yleensä nollaus, joka on viimeinen vaihtoehto, ratkaisee pahimmankin tartunnan, Collier kirjoittaa.

Tutkijan mukaan xHelper on aloittanut mobiilihaittaohjelmien uuden aikakauden. Hänestä mahdollisuus tartuttaa puhelin uudestaan piilotetun kansion ja siinä lymyilevän haittaohjelman avulla on ”sekä pelottavaa että turhauttavaa”.

Collier ei ole myöskään varma, mistä haitalliset kansiot ylipäätään tulivat puhelimeen. Aiemmin on väitetty, että xHelperiä on levitetty epävirallisissa sovelluskaupoissa muiden sovellusten kylkiäisenä.

Yhtiötä auttaneen käyttäjän puhelin saatiin puhdistettua käyttämällä virustutkaa yhdessä tiedostojenhallintaohjelman kanssa kansioiden poistamiseksi.

Tuoreimmat osastosta