F-Secure Identity Theft Checker -työkalu tarkistaa salasanavuodot - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Pelkäätkö salasanasi tai kotiosoitteesi vuotaneen nettiin? Asian tarkistamiseen on suomalainen vaihtoehto

F-Securen ensi viikolla julkaistava työkalu kertoo, jos esimerkiksi salasana tai kotiosoite on päässyt vuotamaan.

Nyt tarjolla on myös suomalainen vaihtoehto salasanan vuotamisen tarkistamiseen.­

5.2.2020 10:16

Tietoturvayhtiö F-Secure julkistaa ilmaistyökalun, jolla kuka tahansa voi tarkistaa, onko hänen sähköpostiosoitteensa ja mahdollisesti muutkin tietonsa vuotaneet osana jotain tietoturvamurtoa.

F-Secure Identity Theft Checker -työkalu julkaistaan virallisesti Safer Internet Day -tietoturvapäivänä ensi tiistaina 11.2, jolloin se ilmestyy näkyville F-Securen verkkosivuille ilmaisten web-työkalujen joukkoon. Palvelua voi kuitenkin käyttää englanniksi jo nyt tämän linkin kautta.

Julkaisun yhteydessä palvelusta tulee myös versiot suomen, ruotsin, saksan ja ranskan kielellä.

Palvelun hakukenttään syötetään sähköpostiosoite, jonka tilanne halutaan tarkistaa. Tämän jälkeen löydöksistä saa raportin.

Vastaavia työkaluja on olemassa muitakin. F-Securen työkalu eroaa esimerkiksi tunnetusta Haveibeenpwned-palvelusta siten, että tulokset lähetetään sivulle annettuun sähköpostiosoitteeseen sen sijaan, että ne näytettäisiin nettisivulla.

Sähköpostiin tulevassa raportissa kerrotaan, mitä tietoja on vuotanut. Näitä voivat olla muun muassa sähköposti, salasana, käyttäjätunnus ja kotiosoite – murron laadusta riippuen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tämän sähköpostiosoitteen omistajalta on vuotanut muun muassa sähköpostiosoite, salasana sekä kotimaa.­

Identity Theft Checkerin suunnittelutiimiin kuuluneen Ira Sydänmaanlakan mukaan tulosten lähettäminen mahdollistaa sen, etteivät ulkopuoliset pääse urkkimaan, missä vuodoissa muiden ihmisten sähköpostiosoitteet ovat mahdollisesti olleet. Hän sanoo palvelun takana olevan runsaasti automatiikkaa, minkä on määrä erottaa se Haveibeenpwnedista.

F-Secure sanoo, ettei se säilytä sähköpostiosoitteita, jotka palveluun syötetään. Yhtiö aikoo myöhemmin kaupallistaa tuotteensa yhdistelemällä sitä osaksi muita tuotteitaan, esimerkiksi salasananhallintaa.

Haveibeenpwned-palvelu on tehnyt samoin. Sen tietoja voi käyttää osana Firefox-selainta ja 1Password-palvelua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?