Tietoturva-asiantuntija Graham Cluley käskee lopettamaan Windows 7:n käytön - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Asiantuntijalta vakava varoitus Windows 7 -käyttäjille: ”Lopettakaa nyt”

Windows 7 julkaistiin vuonna 2009.

Windows 7 julkaistiin vuonna 2009.

Julkaistu: 14.1. 16:00

Windows 7:stä on syytä luopua, jos ei oman, niin viimeistään muiden turvallisuuden takia, arvostettu tietoturva-asiantuntija neuvoo.

Windows 7 kuolee tänään. Se saa tiistaina illalla todennäköisesti viimeiset ilmaiset tietoturvakorjauksensa, minkä jälkeen käyttöjärjestelmä muuttuu koko ajan turvattomammaksi uusien haavoittuvuuksien jäädessä korjaamatta.

Vaikka teknisesti käyttöä voi silti jatkaa, tietoturva-asiantuntija Graham Cluley ei soisi kenenkään tekevän niin.

– 27 prosenttia Windows-käyttäjistä ajaa yhä Windows 7:ää. Heidän pitää lopettaa nyt, Cluley otsikoi aihetta käsittelevän blogimerkintänsä.

Tietoturva-alalla 1990-luvun alkupuolelta lukien toiminut Cluley on tunnettu ja tunnustettu ammattilainen. Nykyisin hän toimii riippumattomana tietoturva-analyytikkona ja pitää omaa tietoturvablogiaan.

27 prosenttia on lukema, johon sekä Statcounter että Netmarketshare päätyivät laskiessaan Windows 7:n markkinaosuutta.

– Arvelen, että Windows 7 ei katoa pian, Cluley harmittelee.

Microsoft on itse osittain vastuussa käyttäjien haluttomuudesta vaihtaa uuteen käyttöjärjestelmään. Yhtiön tukisivujen pääviesti on ostaa uusi tietokone, mikä ei ole esimerkiksi ympäristön kannalta järkevää jos vanha kone vielä pelittää muuten mainiosti.

Lisäksi jotkut muistavat vielä Microsoftin historian Windows XP:n kanssa. Yhtiö julkaisi joihinkin sen tarpeeksi hälyttäviin aukkoihin paikkauksia vielä tuen päättymisen jälkeenkin.

Jotkut luultavasti luottavat Microsoftin tekevän samoin Windows 7:n kanssa, vaikka siitä ei ole mitään takeita.

Cluley kuitenkin huomauttaa, että vaikka haittaohjelma tietokoneella ei itseä ahdistaisi, siitä voi olla haittaa muille. Haavoittuvat Windows 7 -koneet ovat oiva alusta konnille hyökkäysten tekemiseksi muita käyttäjiä vastaan.

Myös Britannian tietoturvaviranomainen NCSC varoittaa Windows 7:n käytön jatkamisesta ja hoputtaa vähintään lopettamaan verkkopankin tai sähköpostin käyttämisen tuen päättymisen jälkeen. Pankkitunnuksia kaappaavat haittaohjelmat ovat merkittävä uhka suurissa maissa, ja päivittämättömässä tietokoneessa näille altistuminen on aiempaa todennäköisempää.

Tuoreimmat osastosta