Xiaomi Mijia -turvakamera esitti väärien kotien kuvia, Google tutkii - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Turvakameran omistaja teki kylmäävän havainnon – sitten tuli Googlelle kiire

Xiaomin turvakameran käyttäjä yllättyi nähdessään vieraita ihmisiä ja koteja. Android Policen mukaan tilannetta tutkitaan.

Google on poistanut varotoimenpiteenä kytkennät Xiaomin ja omien laitteidensa välillä.­

3.1. 12:43

Xiaomin turvakameroiden turvallisuus on nostattanut kysymyksiä sen jälkeen, kun Reddit-käyttäjä Dio-V kertoi nähneensä kameransa kautta väärien kotien kuvia. Asiasta uutisoi muun muassa Android Police.

Dio-V:n mukaan kyseessä on Xiaomi Mijia -turvakamera, jonka hän oli kytkenyt Google-tiliinsä käyttääkseen sitä Google Nest Hub -näytön kautta. Oman kameransa sijaan hän näki kuitenkin kuvia aivan muista kameroista.

Ilmeisesti euroalueella asuva Dio-V on julkaissut useita esimerkkikuvia ongelmasta. Jokainen kuva on osittain korruptoitunut, mutta niissä näkyy muun muassa pinnasängyssä oleva vauva ja tuolissa istuva mies. Ne ovat pysäytyskuvia, eivät videoita. Muissa kuvissa näkyy esimerkiksi henkilö pöydän ääressä, kirjahylly ja vitriinikaappeja.

Useassa kuvassa on merkintä, jonka mukaan kuva on peräisin Xiaomi-kamerasta. Ei ole tosin täysin selvää, johtuuko merkintä yksinkertaisesti siitä, että ongelman raportoija käyttää itse Xiaomin kameraa. Merkinnät kuitenkin vaihtelevat hieman kuvasta toiseen viitaten siihen, että vääristä paikoista saapuvat kuvat ovat peräisin muista Xiaomin kameroista.

Periaatteessa myöskään huijauksen mahdollisuutta ei voi täysin sulkea pois, mutta tilanne vaikuttaa Googlen reaktion pohjalta aidolta. Google on poistanut kaikki Xiaomi-kytkennät laitteistaan. Yhtiö sanoi Android Policelle olevansa yhteydessä Xiaomiin korjauksen tekemiseksi.

Xiaomin oletettu ongelma on erikoinen, joskin kodeissa yleistyneet turvakamerat ovat säikäyttäneet aikaisemminkin esimerkiksi, kun niiden lähettämää videokuvaa on päätynyt kenen tahansa katsottavaksi internetiin.

Vuosi sitten Googlen Nest-turvakameran avulla tehtiin raaka pila, jossa yhdysvaltalaista perhettä säikyteltiin ydinasehyökkäyksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?