Kommentti: Kukaan ei halua sanoa ääneen ”Huawei” – vaikeneeko Suomi tärkeän keskustelun kuoliaaksi?

Kiinalainen Huawei on kiistelty teknologiayhtiö, joka herättää maailmalla hyvinkin vahvoja tunteita ja keskustelua. Keskustelu perustuu kuitenkin pitkälti uskonasioihin, kirjoittaa Ilta-Sanomien teknologiatoimittaja Henrik Kärkkäinen.

Keskustelu 5g-verkoista on äärimmäisen hienovaraista puuhaa. Siihen liittyy vahvoja latauksia, pääosin ulkopoliittisia.

Kiinalaista Huaweita on toistuvasti epäilty ja syytetty, mutta niin sanottua savuavaa asetta ei ole nähty. Yhtiö ei ole jäänyt kiinni housut kintuissa asiakkaidensa vakoilusta. Yhtiö on kiistänyt kaikki väärinkäytökset.

Muualla Euroopassa on keskusteltu Huawein asemasta verkoissa hyvinkin railakkaasti. Suomessa Huawei on kirosana tai tabu, jonka ääneen sanomista vältellään. Sitä eivät ole sanoneet montaa kertaa ääneen sen enempää poliitikot kuin virkamiehetkään.

Huawei on Kiinalle tärkeä. Kiina taas on Suomelle tärkeä kauppakumppani ja sellaisena se halutaan pitää. Maa tunnetaan myös pitkävihaisena ja ikävänä vihollisena. Sellaista siitä ei haluta.

Verkko-ohjelmistojen toimintaan liittyvät tosiasiat ovat vain laitevalmistajien itsensä tiedossa. Ulkopuoliset eivät voi tietää, mitä laitteiden ohjelmistot tekevät.

Toisin sanoen keskustelua pitäisi käydä firmasta, jonka nimeä ei saa sanoa ääneen ja tosiasioilla, joita ei tiedetä. Käy siinä sitten keskustelua.

Tässä epävarmuuden leimaamassa maailmassa tekniikan piti olla viimeisiä varmoja, selkeitä ja luotettavia asioita. Nyt siitäkin on tullut uskonasia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?