Varo huijausta Prisman nimissä – verkkokonnilla on ihan uusi niksi - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Varo huijausta Prisman nimissä – verkkokonnilla on ihan uusi niksi

Facebookissa leviää Prisman nimissä oleva huijaus.

Facebookissa leviää Prisman nimissä oleva huijaus.

Julkaistu: 9.12.2019 13:58

Facebookissa leviävässä huijauksessa otetaan yhteyttä suoraan Messengerin kautta.

Facebookissa levitetään Prisman nimissä tehtyä Facebook-päivitystä, joka on nettihuijaus. Viestissä Prisma sanoo juhlivansa syntymäpäiväänsä lahjoittamalla pois 1100 euron arvoisia Samsungin QuickDrive-pesukoneita.

Viesti on kirjoitettu hyvällä suomella. Toisin kuin huijauksissa yleensä, huijausviestissä ei ole linkkiä verkkosivulle. Sen sijaan osallistujia kehotetaan merkitsemään ystävä kommenttiin ja jakamaan viesti. ”Voittajiin” otetaan yhteyttä Facebook Messengerillä.

Kuvituskuva

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottaneen lukijan ja useamman kommentoijan mukaan Messengerissä tulleessa yhteydenotossa on pyydetty henkilö- ja pankkitietoja. Lähestymistapa on harvinainen, sillä yleensä yhteystietoja kalastellaan verkkosivuilla olevalla lomakkeella.

Huijausviesti on kerännyt kirjoitushetkellä 912 jakoa ja runsaat 2700 kommenttia, joista moni on varoittelua ilmeisestä huijauksesta.

S-ryhmän riskienhallintayksikön päällikkö Mikko Koskinen vahvistaa sivun huijaukseksi. Hänen mukaansa pikaviestimellä tehty lähestyminen on harvinaisempaa, ja sitä on harvemmin yritetty näin laajassa mittakaavassa.

– Näitä on aiemmin nähty yksittäisten käyttäjien nimissä ja viestitoimintoja käyttämällä, mutta ei tässä laajuudessa, Koskinen sanoo.

S-ryhmän nimikkeillä on nähty aiemmin useita huijauskampanjoita, mutta viime aikoina on ollut hieman hiljaisempaa. Syy lienee siinä, että huijaukset tapahtuvat aalloissa verkkorikollisten vaihtaessa ajoittain brändistä toiseen.

S-ryhmä on jättänyt huijaussivusta alasottopyynnön, jonka toteutumista odotellaan parhaillaan. Koskisen mukaan Facebook on reagoinut pyyntöihin verrattain nopeasti.

Huijausviestiä levittää Prisma Suomi -niminen sivusto, joka on luotu 7. joulukuuta. Lyhyestä iästään huolimatta se on ehtinyt kerätä jo yli 600 tykkäystä.

Viestiä levittävä huijaussivu on väärennetty versio Prisman Facebook-sivuista. Kuvakaappaus Facebookista.

Viestiä levittävä huijaussivu on väärennetty versio Prisman Facebook-sivuista. Kuvakaappaus Facebookista.

Erilaiset valesivut ja -profiilit ovat Facebookille suuri ongelma. Yhtiö kertoi viime kuussa poistaneensa niitä noin puolen miljardin (500 000 000:n) kuukausitahtia.

Tuoreimmat osastosta