Varo huijausta Prisman nimissä – verkkokonnilla on ihan uusi niksi

Facebookissa leviävässä huijauksessa otetaan yhteyttä suoraan Messengerin kautta.

Facebookissa leviää Prisman nimissä oleva huijaus.

9.12.2019 13:58

Facebookissa levitetään Prisman nimissä tehtyä Facebook-päivitystä, joka on nettihuijaus. Viestissä Prisma sanoo juhlivansa syntymäpäiväänsä lahjoittamalla pois 1100 euron arvoisia Samsungin QuickDrive-pesukoneita.

Viesti on kirjoitettu hyvällä suomella. Toisin kuin huijauksissa yleensä, huijausviestissä ei ole linkkiä verkkosivulle. Sen sijaan osallistujia kehotetaan merkitsemään ystävä kommenttiin ja jakamaan viesti. ”Voittajiin” otetaan yhteyttä Facebook Messengerillä.

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottaneen lukijan ja useamman kommentoijan mukaan Messengerissä tulleessa yhteydenotossa on pyydetty henkilö- ja pankkitietoja. Lähestymistapa on harvinainen, sillä yleensä yhteystietoja kalastellaan verkkosivuilla olevalla lomakkeella.

Huijausviesti on kerännyt kirjoitushetkellä 912 jakoa ja runsaat 2700 kommenttia, joista moni on varoittelua ilmeisestä huijauksesta.

S-ryhmän riskienhallintayksikön päällikkö Mikko Koskinen vahvistaa sivun huijaukseksi. Hänen mukaansa pikaviestimellä tehty lähestyminen on harvinaisempaa, ja sitä on harvemmin yritetty näin laajassa mittakaavassa.

– Näitä on aiemmin nähty yksittäisten käyttäjien nimissä ja viestitoimintoja käyttämällä, mutta ei tässä laajuudessa, Koskinen sanoo.

S-ryhmän nimikkeillä on nähty aiemmin useita huijauskampanjoita, mutta viime aikoina on ollut hieman hiljaisempaa. Syy lienee siinä, että huijaukset tapahtuvat aalloissa verkkorikollisten vaihtaessa ajoittain brändistä toiseen.

S-ryhmä on jättänyt huijaussivusta alasottopyynnön, jonka toteutumista odotellaan parhaillaan. Koskisen mukaan Facebook on reagoinut pyyntöihin verrattain nopeasti.

Huijausviestiä levittää Prisma Suomi -niminen sivusto, joka on luotu 7. joulukuuta. Lyhyestä iästään huolimatta se on ehtinyt kerätä jo yli 600 tykkäystä.

Viestiä levittävä huijaussivu on väärennetty versio Prisman Facebook-sivuista. Kuvakaappaus Facebookista.

Erilaiset valesivut ja -profiilit ovat Facebookille suuri ongelma. Yhtiö kertoi viime kuussa poistaneensa niitä noin puolen miljardin (500 000 000:n) kuukausitahtia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?