Automaattiset botit ostavat tavarat nettikaupoista ennen ihmisiä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Katosiko nettiostos juuri nenäsi edestä? Verkkokaupoissa kiilataan ohi kieroilla keinoilla

Kuvituskuva
Julkaistu: 8.12.2019 7:00

Joulun himotuimmat lahjat menevät kuin kuumille kiville. Mutta ostajista vain harva saattaa olla oikea ihminen, NBC News kirjoittaa.

Nettiostoksia joulun alla tekevä voi joutua näkymättömän uhkan uhriksi. NBC Newsille puhunut tietoturvayhtiö Radware arvioi, että viime viikon liikenteestä myymälöiden kirjautumissivuille jopa 97 prosenttia oli bottien aiheuttamaa.

Botit tarkoittavat automaattista ohjelmaa, joka tekee erilaisia toimenpiteitä ihmisen puolesta. Twitterissä se voi tarkoittaa esimerkiksi viestien julkaisua, verkkokaupoissa puolestaan rajoitettujen myyntierien nappaamista ennen ihmisiä. Botit ovat paljon ihmistä nopeampia ja jättävät heidät usein nuolemaan näppejään.

– Ihmiset todella kilpailevat automaattista infrastruktuuria ja botteja vastaan saadakseen joulukauden kuumat tavarat, toteaa Radwaren edustaja Ron Winward NBC Newsille.

Bottien takana on usein järjestäytynyt rikollisuus, joka myy saaliinsa tuotolla jossain muualla verkossa. On epäselvää, missä määrin bottiuhka koskettaa suomalaisissa verkkokaupoissa asioivia. NBC kuitenkin korostaa, että perinteisempi uhka on myös se vakavampi: Käyttäjätilien automaattinen murtaminen usein muualla verkossa vuodettujen salasanojen avulla.

Samaa salasanaa ei tulisi kierrättää eri verkkopalveluissa. Verkossa asioivan kannattaa myös aina varmistaa selaimen osoiteriviltä, että hän on varmasti oikeassa paikassa eikä huijarin sivulla. Shoppailua avoimissa wifi-verkoissa tulee välttää, sillä siihen liittyy salakuuntelun vaara.

Mieti myös kahdesti, mistä tavarasi ostat. Etenkin Kiinasta ostamiseen liittyy riskejä.

Tuoreimmat osastosta