Tutkija väittää: Avast Online Security, Avast SafePrice, AVG Online Security ja AVG SafePrice keräävät liikaa tietoa käyttäjistä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Asensitko selaimeesi tämän sovelluksen? Suosittu virustutka kerääkin tietoa käyttäjistä

Avastin selainlaajennukset ovat vakoiluohjelmia, leimaa tutkija. Selainvalmistajien reaktiot vaihtelevat.

5.12.2019 10:50

Suositun virustutkan Avastin neljä selainlaajennusta ovat tarpeettoman kiinnostuneita käyttäjän tekemisistä ja ovat periaatteessa vakoiluohjelmia. Näin arvioi ohjelmistokehittäjä Wladimir Palant, joka valitti selainkehittäjille laajennuksista.

Asiasta uutisoi Gizmodo. Kyseiset laajennukset ovat Avast Online Security, Avast SafePrice, AVG Online Security ja AVG SafePrice. Palantin mukaan ne keräävät huolestuttavan määrän tietoa käyttäjän selaushistoriasta ja toiminnasta, kuten viimeksi vieraillut verkko-osoitteet, ja tietoja selaimen versiosta ja käyttäjän kotimaasta.

Kehittäjän mielestä kerätyt tiedot ylittävät selvästi sen, mitä tällaisilta laajennuksilta sopii odottaa. Seurauksena Firefox-kehittäjä Mozilla hyllytti laajennukset toistaiseksi, mutta ne toimivat yhä niissä selaimissa, joihin ne on asennettu. Opera poisti laajennukset oman selaimensa kaupastaan. Google kuitenkin tarjosi laajennuksia yhä Chrome-selaimelleen torstaina aamupäivällä.

Avast puolustautuu sanomalla, että palvelujen on tarpeellista kerätä selaushistoria voidakseen toimia normaalisti. Avastin mukaan ongelman syynä on Mozillan hiljattain tekemät muutokset kauppansa käytäntöihin. Ongelmaa yritetään ratkaista Mozillan kanssa. Vastaus ei selittänyt, miksi Avast näyttää hiljattain muuttaneen tietosuojalausekettaan, josta on kadonnut siinä aiemmin ollut maininta käyttäjätietojen keruusta.

Avast nauttii yleisesti tehokkaan virustutkan mainetta, mutta sen harrastama tiedonkeruu on herättänyt huolta ennenkin. Vuonna 2015 kiinnitettiin huomiota siihen, että ilmainen Avast! Free Antivirus keräsi käyttäjien haku- ja surffaustietoja ohjelmiston valmistajalle.

Aiemmin syksyllä Avast oli otsikoissa tietomurrosta, jossa hakkeri yritti yhtiön järjestelmien kautta saastuttaa suositun CCleaner-ohjelman.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?